Obavijesti

Tech

Komentari 35

Sigurni su: Asteroid u obliku cigare stigao sa druge zvijezde

Sigurni su: Asteroid u obliku cigare stigao sa druge zvijezde
1

Oumuamua je asteroid dug 400 metara koji podsjeća na svemirsku cigaru, a analize su pokazale da je crvenkaste boje što ukazuje na organske spojeve.

VIDEO

Astronomi su sada sigurni da je tajanstveni asteroid, koji oblikom podsjeća na cigaru, uistinu stigao iz nekog drugog solarnog sustava i prošlog mjeseca ekspresno projurio kroz naš te nastavio međuzvjezdani put.

Nazvali su ga ’Oumuamua, što znači glasnik, a radi se oko 400 metara dugoj stijeni, koja je vjerojatno 10 puta dulja nego što je šira. Takav oblik je potpuno drugačiji od asteroida kakve smo dosad našli u Sunčevu sustavu, a mogao bi nam pomoći da otkrijemo kako su se formirali drugi solarni sustavi. Vjeruje se kako bi moglo biti i 10.000 sličnih asteroida koje još nismo otkrili u našem svemirskom susjedstvu. No oni bi, poput ovog asteroida, bili samo brzi prolaznici. Njihova brzina prevelika je da ostanu zarobljeni Sunčevom gravitacijom. 

Svoju sigurnost u to da ovaj 'izvanzemaljac' dolazi iz smjera neke druge zvijezde znanstvenici temelje na analizi njegove orbite, koja pokazuje da nije moguće da dolazi iz Sunčeva sustava. 

Asteroid je iznimno taman i upija gotovo 96 posto svjetlosti koja pada na njegovu površinu, a ima i crvenkastu boju, koja je znak organskih spojeva. Smatra se kako su upravo sudari asteroida i kometa sa Zemljom donijeli organske spojeve i omogućili razvoj života, a ovaj asteroid pokazuje da bi slično moglo biti i u drugim solarnim sustavima, prenosi Guardian.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama