Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sigurnija vožnja: Noću spustite svjetla i spriječite veliku štetu

None Foto: Lucky_Tonyom

Divlje životinje su najaktivnije u sumrak, zoru i tijekom noći. Pod kotačima tad najčešće završe srne i jeleni koji se odlaze hraniti, a cijena kvara može doseći i do 18 tisuća kuna

Ako farove svojeg automobila spustite, odnosno uperite više prema tlu, povećava se mogućnost da ćete lakše primijetiti odsjaj svjetala u očima divljači, što će naravno omogućiti bolju reakciju vozača.

Drugi zlata vrijedan savjet je da pratite kretnje i budete spremni na nagle promjene smjera.

Divljač je uvijek nepredvidiva. Čak i ako, naprimjer, jelen naizgled “bježi” od auta, on nenadano može promijeniti smjer kretanja direktno na putanju automobila. Stoga je najbolje smanjiti brzinu kad uočite životinju blizu ceste i ne oklijevajte sa zvučnim signalima.

Otpatke od hrane, jestive proizvode i sve ostalo smeće nemojte bacati na cestu i ulicu. Osim što nepovratno zagađuje okoliš, smeće također privlači i divlje životinje, a to naravno povećano ugrožava i vozače. Apsolutno sve sudionike u prometu ugrožava prebrza i nekontrolirana vožnja pa je najjednostavniji savjet koji bi svaki vozač trebao poslušati – usporiti.

Foto: Pexels

Sve životinje jednostavno prije ili kasnije prijeći će cestu koju je napravio čovjek kako bi došle do hrane, vode i skloništa. Vozeći propisanom brzinom uvelike se povećava vrijeme pravovaljane reakcije vozača i smanjuje eventualna materijalna šteta. Ponukan vlastitim iskustvom, koje je nasreću prošlo sretno, zahvaljujući ovim uputama uštedio sam sebi desetke tisuća kuna.

Uvijek treba biti na oprezu tijekom prolaska kroz bilo kakve šume i rezervate, kao i pri prolasku uz guste livade, jer i ako, odnosno kad se nesreća takve vrste dogodi, iz svega ćete izaći u najgorem slučaju s manjom materijalnom štetom.

Članak 50. Zakona o cestama - Odštetni zahtjev
Oštećena osoba koja je zbog naleta divljači na motorno vozilo na javnoj cesti pretrpjela štetu može odštetni zahtjev podnijeti tvrtki koja upravlja prometnicom ako ta tvrtka nije održavala prometnicu tako da je na siguran način mogu koristiti svi korisnici ili ako je propustila na zahtjev osobe ili tvrtke koja gospodari lovištem označiti javnu cestu odgovarajućom prometnom signalizacijom i opremom.

Tema: To mi treba

Komentari (46)
  • Guplji savjet nisam godinama pročitao. Spustiš svjetla pa uočiš pješaka pješaka kad ti je na 5m od tebe. Koliko znam na otvorenoj cesti se koriste DUGA svjetla baš zbog sigurnosti i bolje vidljivosti. Ako ti ide vozilo u susret onda spustiš svjetla, tj. prebaciš na kratka. Koliko je samo pješaka i biciklista poginulo jer nisu bili viđeni na vrijeme a onda biserko savjetuje da SPUSTIŠ svjetla pa da voziš praktički na slijepo... o majko moja...

    26. 7. 2018,   07:44
  • Autor članka, taj Majcan, izgleda vozi tamo gdje nema srna,jelena, zečeva pa pljusne tako glup članak da to nema veze nikakve. Ako ja spustim snop svjetla na najniže, pa kako ću vidjet srnu koja prelazi cestu/stoji na cesti 30m ispred mene. Vidjet ću je jedino ako izroni iz asfalta. Majko moja kakve li gluposti pročitah... Ljudi, vozite sa dugim svjetlima ili povišenim snopom prije ćete ugledati srnu i stići reagirati.. a u mnogo slucajeva srne iskoče pred vozilo 2-3 metra ispred a onda je sasvim svejedno kako su vam svjetla podešena.. piše Vam čovjek koji je prije 2 tjedna imao srnu na vjetrobranu.

    26. 7. 2018,   08:27
  • 1. ne koci za nijednu zivotinju koja je manja od macke. posto kocenjem se moze dogodit puno veca steta ako je dosta prometno i zabije ti se netko u guzicu. cak i macke su granicni slucaj. 2. ne pokusavaj stjerat divljac sa blicanjem dugim svijetlima jer to divljac samo zasljepi i vrlo je vjerovatno da bas radi toga ce ostat stajat na cesti. 3. ne pokusavaj ih zaobici sa naglim pokretima. - po mome je najbolje kocnica i truba.. i ako stignes onda prebaciti na kratka svijetla ako su dugacka upaljena kad vidis zivotinju na cesti

    26. 7. 2018,   08:29