Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sigurnije u Uberu: Moći ćete s obitelji podijeliti svoju lokaciju

None Foto: Matt Alexander/Press Association/PIXSELL

Uber je od srijede i u Europi uveo naprednije sigurnosne opcije. Možete lako pozvati hitne službe iz njihove aplikacije i vidjeti sve podatke o vozilu i kretanju, ali i podijeliti lokaciju s prijateljima i obitelji

Kako bi poboljšali sigurnost svojih korisnika, ali i vozača, Uber je objavio kako od srijede u 135 europskih gradova, među kojima su i oni u kojima su dostupni kod nas, uvode nove sigurnosne opcije. Kako navode, na ovaj bi način aplikacija trebala biti dvostruko sigurnija.

Korisnici će tijekom sljedećih nekoliko tjedana uočiti ikonu štita u donjem desnom kutu otvorene aplikacije preko kojeg će jednostavnim dodirom na ikonu moći pristupiti novom sigurnosnom centru. Sigurnosni centar sadržavat će sve što je vezano za sigurnost korisnika, kao i poveznice koje će vam omogućiti da s prijateljima i članovima obitelji u stvarnom vremenu podijelite rutu na kojoj se vozite te da brzo i lako kontaktirate Hitnu pomoć. Nove će opcije vozače upozoravati na pridržavanje propisanih ograničenja brzine kako bi svaka vožnja bila sigurnija.

Nove sigurnosne opcije za korisnike u Hrvatskoj uključuju: 

Sigurnosni centar: Korisnici i partneri-vozači od sada će imati posebnu rubriku u aplikaciji koja će sadržavati ključne sigurnosne informacije, uključujući informacije Uberovog tima 24 sata dnevno, podatke o vozaču i vozilu, GPS podatke o vožnji te informacije o Uberovom sustavu ocjenjivanja i prikupljanja povratnih informacija.

Gumb za hitnu pomoć: Ova opcija omogućuje kontaktiranje lokalnih službi i traženje Hitne pomoći izravno iz aplikacije. Naime, ako se korisnik ikada nađe u izvanrednoj situaciji, zahvaljujući ovoj opciji moći će dobiti svu potrebnu pomoć u najkraćem mogućem roku. Prije negoli uputi poziv u pomoć, putem ove sigurnosne opcije dobit će korisne informacije poput svoje GPS lokacije u stvarnom vremenu (na karti i u obliku fizičke adrese), registracije, marke i modela vozila u kojem se nalazi, kako bi ih mogao podijeliti s lokalnim operaterom.

via Gfycat

Pouzdani kontakti i dijeljenje informacija o vožnji: Od sada će korisnici i vozači lakše obavijestiti prijatelje i članove obitelji o svojoj trenutnoj situaciji. Naime, korisnici će moći odabrati do pet prijatelja i članova obitelji za svoje „pouzdane kontakte“, kao i odabrati opciju da ih se podsjeti da podijele informacije o svom kretanju pri svakoj vožnji jednostavnim dodirom na zaslon. Vozači koji koriste Uberovu aplikaciju od sada će također moći podijeliti informacije o svom kretanju i statusu vožnje zahvaljujući ikoni štita na karti (opcija Share Trip).

via Gfycat

Upozorenje o brzini: U Uberovoj aplikaciji, ta se opcija nalazi na samoj karti pa vozači u svakom trenutku znaju koje su brzine dozvoljene. Vozačima se prikazuje njihova trenutna brzina u odnosu na onu dozvoljenu

Anonimizacija pozivatelja: Ako korisnik ili vozač žele drugu stranu kontaktirati putem poziva, oba telefonska broja bit će anonimizirana. To znači da ni korisnik ni vozač neće vidjeti osobne kontakt podatke druge strane, ali će se i dalje moći čuti i dogovoriti važne detalje, kao što je mjesto ukrcaja.

  

Komentiraj, znaš da želiš!