Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sigurno stiže: Razorna solarna oluja uništit će sve što znamo

None Foto: ESA 5

Ekstremna solarna oluja poput one koja je 1859. uništila telegrafski sustav mogla bi danas paralizirati naš tehnološki svijet. Stoga na Sunce šalju letjelicu koja će pomoći da predviđamo ludo vrijeme naše zvijezde

Pitanje je kad će nas pogoditi razorna solarna oluja koja bi mogla 'spržiti' električnu mrežu i uništiti komunikacijske sustave na Zemlji, a ne hoće li se to dogoditi, upozorili su stručnjaci iz britanske meteorološke službe. 

Ekstremne vremenske neprilike već su prouzročile velike štete, pa je tako geomagnetska oluja ostavila šest milijuna ljudi bez struje 1989. godine, a astronauti na letjelici Apollo uspjeli su izbjeći svemirsko zračenje, dok su na ISS-u 2003. morali potražiti zaklon od solarne baklje. 

NASA SDO | Autor: NASA SDO Foto: NASA SDO

Solarne oluje, odnosno ogromne količine radioaktivnih čestica sa Sunca, predstavljaju veliku prijetnju brojnim infrastrukturnim sustavima, a upravo su one u fokusu nove europske svemirske misije i letjelice Solar Orbiter koja će se približiti Suncu. 

Satelit je trenutno u rukama britanskih znanstvenika koji rade posljednje provjere, prije nego letjelicu pošalju u Njemačku gdje će je testirati godinu dana. Plan je da je prema Suncu pošalju 2020. godine. Solar Orbiter će napraviti detaljnu analizu Sunca i unutarnje heliosfere, kako bi bolje razumjeli i pokušali predvidjeti ponašanje naše zvijezde. 

Catherine Burnett iz Met Officea je rekla kako će taj satelit pomoći u otkrivanju i pripremi za buduće oluje, a najveća koja je ikad zabilježena bila je 1859. godine. Carringtonov događaj je iz pogona izbacio telegrafski sustav u SAD-u, ali i izazvao požare u uredima. Ponovi li se takva oluja, globalna tehnološka infrastruktura mogla bi potpuno stati, prenosi Daily Mail.

Burnett dodaje da znanstvenici misle kako se ovakvi veliki solarnifenomeni ponavljaju jednom u 100 ili 200 godina i da je pitanje samo kad slijedi sljedeći, a ne hoće li ga biti.

Foto: ESA

Solar orbiter bit će bliže Suncu od ijedne letjelice prije, a prvi će i proučavati polarna područja na Suncu, koja je teško vidjeti sa Zemlje. Tijekom nekoliko dana moći će potpuno pratiti putanju Sunca, pa će znanstvenici i prvi put imati priliku pratiti formiranje solarne oluje tijekom nekoliko dana.

Komentari (43)
  • Gotovo je sve moram do bivše ,Zadnji put se jebali još je Tuđman bio živ!

    18. 9. 2018,   14:38
  • Uf, da hoće doći. Dvije trećine stanovništva iz "modernih" i "naprednih" zemalja bi hodalo poput zombija. Nema mobitela, interneta, igrica, fb, instagrama. Nema struje, telefona tv programa. To bi bio početak kraja moderne civilizacije.

    18. 9. 2018,   14:55
  • Ostat će i dalje samo ustaše i četnici...

    18. 9. 2018,   16:10