Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sjeverni pol se brzo udaljava od Kanade i sve je bliži Sibiru

None Foto: Dreamstime

Iako je prvotno objavljeno da će ažuriranje Svjetskog magnetskog modela biti 15. siječnja ove godine, datum je pomaknut zbog djelomične blokade rada američke administracije

Zemljino magnetsko polje na kojem se temelje suvereni globalni navigacijski sustavi ubrzano se mijenja, pa se Sjeverni pol sve više i sve brže udaljava od Kanade i pomiče prema Sibiru.

Zbog toga će se Svjetski magnetski model (WMM) umjesto 2020. godine kako je planirano, ažurirati 30. siječnja ove godine.

Iako je prvotno objavljena vijest da će ažuriranje biti 15. siječnja, datum je pomaknut zbog djelomične blokade rada američke administracije, piše Nature.

SVJETSKI USPJEH HRVOJA TKALČIĆA Velik korak: 'Dokazao sam da je jezgra planeta Zemlje čvrsta'

Na temelju Svjetskog magnetskog modela podešavaju sve navigacije (GPS) od Google Mapsa na pametnim telefonima do brodskih sustava. Svjetski magnetski model ažurira se u svakih pet godina kako bi suvremena navigacija pratila promjene u Zemljinom magnetskom polju.

No iako trebao se ažurirati 2020. godine, do 2018. godine toliko se poremetio da potrebno hitno ažuriranje

Naime, Sjeverni magnetski pol prošle je godine prošao preko Međunarodne datumske granice brzinom od 55 kilometara godišnje, što je tri puta brže nego što se kretao prije 1990-ih. Iako nije poznat točan razlog zbog kojeg se to događa, znanstvenici pretpostavljaju da je uzrok pomicanje velikog sloja tekućeg metala ispod Kanade. Magnetsko polje u stalnom je pokretu, a promjene su uočili i sateliti Europske svemirske agencije. 

- Pogreška se konstantno povećava - kazao je Arnaud Chulliat, geomagnetičar sa Sveučilišta Colorado Boulder

U prvom redu, već 2016. godine došlo je do geomagnetskog pomicanja ispod Južne Amerike, što znači da se Svjetski magnetski model pomaknuo odmah nakon posljednjeg ažuriranja 2015 godine. Osim toga, pomicanje sjevernog magnetskog pola dodatno je pogoršalo situaciju. 

Dakle, prema procjenama znanstvenika, do pogreške dolazi upravo zbog kombiniranog učinka globalnog geomagnetskog ubrzanja koje se pojavilo u razdoblju od 2015. do 2016. i brze promjene magnetskog polja u samom sjevernom polarnom području.

Kako bi ispravili model, znanstvenici su u njega uvrstili podatke prikupljene u posljednje tri godine, uključujući zabilježeni geomagnetski pomak iz 2016. Novi model trebao bi, kada bude objavljen, ostati točan sve do sljedećeg redovitog ažuriranja 2020. godine.

ZAMJENU OČEKUJU USKORO Sjeverni pol će 'postati' južni: Što će biti s planetom i nama?

Phil Livermore, britanski geomagnetčar sa Sveučilišta u Leedsu na sastanku američkih geofizičara je istaknuo kako se čini da položaj sjevernog magnetskog pola ovisi o dva krupna magnetska polja, jedan ispod Kanade i jedan ispod Sibira.

- Kako sada stvari stoje, sibirski dobiva utakmicu, zaključio je Livermore.

U najcrnjem scenariju, Zemljino magnetsko polje moglo bi se preokrenuti tako da sjeverni pol postane južni, a južni sjeverni. To bi moglo uništiti globalnu električnu mrežu, a život na površini planeta izložiti većim količinama sunčevog zračenja.

 

Komentari (71)
  • I opet Rusi izvode izdarije. Zakvačili se sajlama pa ga vuku sebi.

    14. 1. 2019,   11:29
  • I sto je tu neobicno? Zemlja se konstantno mijenja od njenog nastajanja. Prvo je bila Pangea, jedinstvena kopnena povrsina, da bi se izgled zemljine povrsine od tad promijenio mali milijun puta i zato imamo ovo sto imamo danas, a nasa djeca ce takodjer zivjeti na sasvim drugacije rasporedjenom planetu. Kontinenti vise nece izgledati kao sto danas izgledaju, a nece ih vjerojatno biti niti isti broj koji je danas. Najvisi vrh vjerojatno nece biti Mt. Everst, a ni Marijanska brazda nece biti najdublja tocka...

    14. 1. 2019,   11:36
  • putin naredio hitno prisvajanje sj pola

    14. 1. 2019,   11:36