Obavijesti

Tech

Komentari 71

Sjeverni pol se brzo udaljava od Kanade i sve je bliži Sibiru

Sjeverni pol se brzo udaljava od Kanade i sve je bliži Sibiru
1

Iako je prvotno objavljeno da će ažuriranje Svjetskog magnetskog modela biti 15. siječnja ove godine, datum je pomaknut zbog djelomične blokade rada američke administracije

VIDEO

Zemljino magnetsko polje na kojem se temelje suvereni globalni navigacijski sustavi ubrzano se mijenja, pa se Sjeverni pol sve više i sve brže udaljava od Kanade i pomiče prema Sibiru.

Zbog toga će se Svjetski magnetski model (WMM) umjesto 2020. godine kako je planirano, ažurirati 30. siječnja ove godine.

Iako je prvotno objavljena vijest da će ažuriranje biti 15. siječnja, datum je pomaknut zbog djelomične blokade rada američke administracije, piše Nature.

Velik korak: 'Dokazao sam da je jezgra planeta Zemlje čvrsta'
Velik korak: 'Dokazao sam da je jezgra planeta Zemlje čvrsta'

Na temelju Svjetskog magnetskog modela podešavaju sve navigacije (GPS) od Google Mapsa na pametnim telefonima do brodskih sustava. Svjetski magnetski model ažurira se u svakih pet godina kako bi suvremena navigacija pratila promjene u Zemljinom magnetskom polju.

No iako trebao se ažurirati 2020. godine, do 2018. godine toliko se poremetio da potrebno hitno ažuriranje

Naime, Sjeverni magnetski pol prošle je godine prošao preko Međunarodne datumske granice brzinom od 55 kilometara godišnje, što je tri puta brže nego što se kretao prije 1990-ih. Iako nije poznat točan razlog zbog kojeg se to događa, znanstvenici pretpostavljaju da je uzrok pomicanje velikog sloja tekućeg metala ispod Kanade. Magnetsko polje u stalnom je pokretu, a promjene su uočili i sateliti Europske svemirske agencije. 

- Pogreška se konstantno povećava - kazao je Arnaud Chulliat, geomagnetičar sa Sveučilišta Colorado Boulder

U prvom redu, već 2016. godine došlo je do geomagnetskog pomicanja ispod Južne Amerike, što znači da se Svjetski magnetski model pomaknuo odmah nakon posljednjeg ažuriranja 2015 godine. Osim toga, pomicanje sjevernog magnetskog pola dodatno je pogoršalo situaciju. 

Dakle, prema procjenama znanstvenika, do pogreške dolazi upravo zbog kombiniranog učinka globalnog geomagnetskog ubrzanja koje se pojavilo u razdoblju od 2015. do 2016. i brze promjene magnetskog polja u samom sjevernom polarnom području.

Kako bi ispravili model, znanstvenici su u njega uvrstili podatke prikupljene u posljednje tri godine, uključujući zabilježeni geomagnetski pomak iz 2016. Novi model trebao bi, kada bude objavljen, ostati točan sve do sljedećeg redovitog ažuriranja 2020. godine.

Sjeverni pol će 'postati' južni: Što će biti s planetom i nama?
Sjeverni pol će 'postati'  južni:  Što će biti s planetom i nama?

Phil Livermore, britanski geomagnetčar sa Sveučilišta u Leedsu na sastanku američkih geofizičara je istaknuo kako se čini da položaj sjevernog magnetskog pola ovisi o dva krupna magnetska polja, jedan ispod Kanade i jedan ispod Sibira.

- Kako sada stvari stoje, sibirski dobiva utakmicu, zaključio je Livermore.

U najcrnjem scenariju, Zemljino magnetsko polje moglo bi se preokrenuti tako da sjeverni pol postane južni, a južni sjeverni. To bi moglo uništiti globalnu električnu mrežu, a život na površini planeta izložiti većim količinama sunčevog zračenja.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno