Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slovenija, u suradnji s ESA-om, lansirat će dva mala satelita

None Foto: ESA

Satelit mase 65 kilograma koji će snimati Zemlju s visine od 600 kilometara dopuna je sustava Copernicus, vlastitim izvorom podataka za potrebe urbanizma, ekologije, poljoprivrede, šumarstva i transport

Slovenska vlada objavila je u utorak da je odobrila početna sredstva za lansiranje prvih dvaju satelita projektiranih u Sloveniji koji bi trebali biti poslani u svemir u prvoj polovici iduće godine raketom Vega poduzeća Arianespace.

Riječ je o mikrosatelitu Nemo HD koji su razvili slovenski inženjeri, pri čemu je 85 posto sredstava dala EU, a 15 posto državni proračun. Satelit mase 65 kilograma koji će snimati Zemlju s visine od 600 kilometara dopuna je europskog sustava Copernicus, vlastitim izvorom podataka za potrebe urbanizma, ekologije, poljoprivrede, šumarstva i transporta.

Vlada je za projekt njegova financiranja i lansiranje osigurala 830 tisuća eura, a od priprema projekta pa do pokretanja ukupni troškovi iznosit će 2,3 milijuna eura, u okviru programa Europske svemirske agencije (ESA).

Slovenija je prije dvije godine postala pridružena članica ESA-e, a natječe se i za stalno članstvo.

Osim mikrosatelita Nemo HD Slovenija će raketom Vega u svemir lansirati i nanosatelit Trisat mase 4,4 kilograma. On će snimati Zemlju na osnovi multispektralnog zahvatanja slika i kratkovalnom infracrvenom spektru, a trebao bi biti u upotrebi najmanje dvije godine.

Sve do ove najave, Slovenija je uz Hrvatsku i Latviju, bila jedina zemlja Europske unije koja nikad nije lansirala satelit. 

Komentari (7)
  • Mi bumo napravili još 125 crkvi, 200 fontana i 1890 spomenika Njofri. Kome trebaju sateliti u državi koja je još u 19 stoljeću?

    13. 11. 2018,   21:59
  • kod nas je još uvijek zemlja ravna ploča pa nam ne trebaju nikakvi sateliti

    14. 11. 2018,   12:44
  • A i naši žele to lansirat, pa su ih po komentarima svi pljuvali. Što će nam to, džabe troše pare, zemlja je ravna i sl komentari. Ahh... Nije žvaka za seljaka

    14. 11. 2018,   11:55