Obavijesti

Tech

Komentari 28

Šokirala znanstvenike: Zombi zvijezda stalno se vraća u život

Šokirala znanstvenike: Zombi zvijezda stalno se vraća u život
1

Umjesto da se nakon eksplozije ugasi, ova zvijezda se "reinkarnirala" pet puta. Čak 50 puta jača od našeg Sunca, bacila je novo svjetlo na istraživanja astronoma...

VIDEO

'Zombi zvijezda' je supernova koja već se trebala ugasiti, no čini se da ne odustaje. Nekoliko puta je već eksplodirala i činilo se kako će, kao i ostale supernove, nestati, prenosi CNN.

Njeno ime je iPFT14hls, a astronomi u Kaliforniji su ju prvi put ugledali 2014. godine i izgledala je potpuno uobičajeno za takvu vrstu zvijezda. No, istraživači su primijetili nešto čudno: uobičajeno eksplozija zvijezde (supernova) nagovještava kraj i sjaji otprilike 100 dana nakon čega se zvijezda jednostavno ugasi. No, iPFT14hls se kroz 600 dana jednostavno "palila i gasila".

- Isprva smo mislili da je riječ o bližoj zvijezdi u našoj galaksiji, no nakon što smo ju detaljnije istražili, shvatili smo da je zvijezda čak 500 milijuna svjetlosnih godina daleko. Činjenica da je već pet puta pojačavala i smanjivala svoju svjetlost je vrlo neuobičajena. Nikad nismo vidjeli takvu supernovu, pojasnio je Iair Arcavi iz NASA-e.

supernova

Nakon pretraživanja arhiva, astronomi su primijetili kako se ista zvijezda pojavila i 1954. godine i nekako preživjela masovnu katastrofu samo da bi ponovno eksplodirala - i nastavila postojati.

- Ovo znači da još moramo naučiti kako se masovne zvijezde razvijaju i kako mogu eksplodirati. Uzevši u obzir koliko se energije i mase ispušta, ukoliko su ovi događaji česti, mogu imati veliki utjecaj na svoju okolinu. Ova će supernova, primjerice, utjecati na cijelu galaksiju u kojoj se nalazi, rekao je Arcavi.

Sama zvijezda je 50 puta masivnija od našeg Sunca, a sama njezina eksplozija je najduže postojana eksplozija ikad viđena. 

Arcavijev kolega iz Las Cumbres observatorija, Andy Howell, kaže kako je očekivano bilo vidjeti ovu pojavu u ranom periodu postojanja svemira te kako su trebale "izumrijeti" do danas.

- To je kao da pronađete živog dinosaura danas. Ukoliko ga pronađete, pitat ćete se je li to zapravo dinosaur, kaže Howell.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....