Obavijesti

Tech

Komentari 5

Sony Z3 Compact je ono što bi trebao biti svaki 'mini' telefon

Sony Z3 Compact je ono što bi trebao biti svaki 'mini' telefon
24

Z3 linija novih uređaja iz Sonyja podržavat će PS4 Remote Play, odnosno na njima ćemo kod kuće igrati igre s PS4. Z3 Compact iznimno je poželjna mini verzija Z3

VIDEO

Gotovo svi vodeći proizvođači telefona danas uz svoje top modele predstavljaju i 'mini' uređaje koji nude nešto od njih, ali u manjem i slabijem pakiranju. I dok ih većina to i ne radi najbolje, pa imamo telefone koji nisu dovoljno atraktivni, Sony je uspio biti iznimka. Njihov Z1 Compact nudio je gotovo iste specifikacije kao i Z1, ali u manjem uređaju i sa HD ekranom. Šefovi kompanije očito su bili zadovoljni te je Sony na IFA 2014 sajmu u Berlinu izbacio i Z3 Compact, uz novi 'punokrvni' Z3 te Z3 Compact. Sony je našao vremena za predstaviti i treću verziju svog sata, novu pametnu narukvicu te povoljniji E3 telefon.

No, jedna jednako bitna novost je i mogućnost da se Z uređaji povezuju na PlayStation 4 te da na njima preko kućne mreže igramo igre s konzole. PS4 Remote Play su već nudili i na PS Viti. Da bi Battlefield 4 ili neku jurnjavu mogli igrati u krevetu, ili nekom drugom dijelu kuće, trebat ćemo upariti kontroler s telefonom, a kako to baš i nije praktično rješenje, Sony je predstavio mali stalak za telefon, koji ćete pričvrstiti na telefon ili tablet. To znači i da ćete morati imati dobru Wi-Fi vezu u svom domu, a 3G/4G igranje trenutno nije predviđeno.

VIDEO
VIDEO

Xperia Z3 Compact tako će dolaziti sa 4,6-inčnim ekranom 720p rezolucije i Sonyjevim tehnologijama za bolju kvalitetu slike (TRILUMINOS i Live Color LED). Pogoni ga Snapdragon 801 procesor na 2,5 GHz s Adreno 330 grafikom te 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije, koju je moguće proširiti za 128 GB uz MicroSD kartice. Fotoaparat dolazi s 20.7MP f2.0 kamerom (prednja 2,2 MP), koja snima i 4K video. Kapacitet baterije mu je 2600 mAh, a telefon je i dalje otporan na prašinu i vodu te nudi Android 4.4.4. Iako je ekran ovog telefona pola inča veći, Sony ga je uspio zadržati u mjerama Z1 Compacta, od kojeg je još i tanji (8,6 mm).

Kao i kod većeg brata, mini Z3 bi trebao osigurati 2 dana rada, ali uz nešto manju bateriju. Veća Xperia dolazi s baterijom kapaciteta 3100 mAh.

Z3 će dolaziti s Full HD ekranom od 5,2 inča te 3 GB RAM-a, a nudit će se u verziji sa 16 ili 32 GB interne memorije. Oba modela koriste novu Sonyjevu 25 mm širokokutnu G Lens leću, koja je osjetljivija na fotografiranje pri slabom svjetlu. Kao i kod prethodnika, oba modela dolaze sa Stamina režimom rada baterije. Sony je pripremio i nove aplikacije koje bi korištenje kamere trebale učiniti još zabavnijim. Tako Face in spaja vašu selfie reakciju sa slikom koju ste snimili (slično smo vidjeli i kod Samsunga), uz AR fun možete dodati bilješke i animacije na fotografije, a od fotografija i videa uz Movie creator možete napraviti video. Uz dodatne Xperije možete snimati iz više kuteva, a na fotografije možete dodati i zvuk. Oba telefona počet će se isporučivati tijekom ove jeseni.

Uz njih, Sony je najavio i Z3 Tablet Compact koji bi trebao biti uistinu snažan adut japanske kompanije među 8-inčnim uređajima. Naime, dolazit će istim karakteristikama kao i Z3 telefon. No, kamera je nešto slabija (8,1 MP i 2,2 MP). Tanak je tek 6,4 mm i težak 270 grama. Kao i ostatak Z linije, otporan je na vodu, a baterija kapaciteta 4500 mAh trebala bi izdržati 13 sati video reprodukcije. Dolazit će u LTE i Wi-Fi verzijama i to od ove jeseni.

Otkrili sat, narukvicu i povoljni E3

Nosivi gadgeti u snažnom su fokusu i na ovogodišnjem sajmu, a Sony je predstavio svoje nove pokušaje u ovom području. Sony SmartBand Talk i SmartWatch 3 komunicirat će s Lifelog aplikacijom na telefonima. Pametna narukvica imat će funkciju kratkih poziva tako da možemo pričati u nju i čuti pozivatelja uz HD Voice podršku. Dolazi s 1,4-inčnim zakrivljenim e-paper zaslonom, koji je uvijek uključen, a omogućuje da na njemu pratimo obavijesti, vrijeme i Lifelog aktivnosti. Sonyjev novi sat pak pokreće Android Wear operacijski sustav, a u njega su ugradili mikrofon, akcelerometar, kompas, žiroskop i GPS senzor. Ekran je dijagonale 1,6 inča, a sam sat je vodootporan. Dostupno mu je 4 GB interne memorije.

Xperia E3 posljednji je novitet koji je Sony predstavio, a radi se o telefonu ekrana dijagonale 4,5 inča (854x480) Uz 4 GB interne i 1 GB radne memorije trebat će vam i microSD kartica. Uređaj pogoni 1,2 GHz četverojezgreni procesor, a kapacitet baterije je 2330 mAh.

VIDEO
VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...