Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spasili 10.000 € čovjeku koji je kupio pokvareni polovni auto...

None Foto: dreamstime

BORBA ZA PRAVA: Udruge za zaštitu potrošača lani su riješile 13.200 sporova između građana i trgovaca te svega 155 sporova u turizmu. Građanima su tako spasili goleme iznose

Potrošaču smo pomogli vrati svih 10.000 eura koliko je platio rabljeni automobil koji je kupio, a bio je prepun materijalnih nedostataka, pohvalili su se iz osječkog Savjetovališta za potrošače.

- Naime, potrošač je kupio automobil od tvrtke koja se bavi prodajom rabljenih automobila, a predstavili su mu ga kao vozilo u tip-top stanju. No već u prvim danima nakon kupnje auto je imao velike, skupe i, prije svega, opasne kvarove koji bitno narušavaju sigurnost vozila. Ispostavilo se da je i kilometraža lažirana. Trgovac nije htio ni čuti za reklamaciju, uz tvrdnju ‘da je kupac trebao znati da kupuje polovno’. No uz našu pomoć, prigovore i zakonske članke koji su stajali na strani potrošača, uspio je vratiti automobil i dobiti povrat cjelokupnog iznosa - dodali su iz osječkog savjetovališta.

Pazimo na zakon 

Upravo su materijalni nedostaci najčešći problem zbog kojih se potrošači obraćaju savjetovalištima za potrošače. Lani su u Hrvatskoj radila četiri velika regionalna savjetovališta, u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Svako od njih bilo je zaduženo za nekoliko županija, a lani su imala ukupno 25.614 raznih zahtjeva za pomoć. Građani su im se za savjet obraćali na telefonski broj udruge, dolazili u njihove prostorije pisali mailom i pismom.

Sve manje poziva 

Pri Ministarstvu gospodarstva je centralni sustav za pritužbe.Potrošači mogu zvati telefon 072 414 414, a poziv bi se preusmjeravao onom savjetovalištu ovisno odakle zove. Početkom godine pozive su prestali preusmjeravati savjetovalištima dok ne potpišu nove ugovore za rad za ovu godinu. Pri ministarstvu je i centralni informacijski sustav za zaštitu potrošača koji prima pritužbe i prosljeđuje ih nadležnoj instituciji. Prije mjesec dana, na obilježavanju Dana potrošača, ministarstvo je objavilo da je lani putem tog centralnog sustava zaprimljeno 1001 pritužba, skoro upola manje nego dvije godine prije, a pripisali su to poboljšanjem potrošačkih prava.

Foto: 24sata/24sata

No udruge za zaštitu potrošača kažu kako je pritužbi sve više.

Desetak poziva na dan 

- Iz godine u godinu potrošačkih je upita sve više, što svjedoči tome da su građani sve osvješteniji o tome da imaju mnoga prava, ali i obveze i da su Savjetovališta efikasan i besplatan mehanizam pomoću kojih te probleme mogu uspješno riješiti, bez da njihovo zakonsko pravo ostane samo mrtvo slovo na papiru - rekli su iz osječkog savjetovališta.

- Iz svakodnevne komunikacije s potrošačima možemo zaključiti da su potrošači sve više upoznati sa svojim potrošačkim pravima, te sve spremniji i boriti se za ostvarivanje tih prava, iako su žalbene procedure često mnogima zahtjevne i dugotrajne - rekli su iz splitskog savjetovališta.

ČUDAN PROPIS? 'Platit ću kaznu ako osiguram auto kod drugog osiguravatelja'

U svim savjetovalištima najviše je pritužbi na javne usluge, a otprilike polovina su pritužbe na usluge elektroničkih komunikacija. Druga polovina pritužbi je na ostale javne usluge, električnu energiju, vodoopskrbu i odvodnju, plin, grijanje, odvoz otpada, javni prijevoz te poštanske i dimnjačarske usluge.

Osječkom savjetovalištu za pomoć se obraćaju iz sedam županija, od Virovitice, Požege i Novske do Vukovara i Iloka. U osječko savjetovalište građani najčešće zovu, poziva su lani imali 4138, a više od polovine bilo je na telefon udruge. Splitskom savjetovalištu za potrošače javljaju se građani s područja četiri dalmatinske županije, od Zadra do Dubrovnika.

Kažu da se građani najčešće javljaju zbog materijalnih nedostataka proizvoda, zbog mobitela koji se pokvario nakon dva mjeseca, pokvarene perilice ili pak namještaja kojeg je netko naručio i platio, a nisu mu ga dostavili u dogovorenom roku. Također navode i primjer potrošača koji je kupio novi auto koji se ubrzo nakon kupnje pojavili su se problemi s autom.

Savjetovali su mu kako napisati pritužbu i prijaviti inspekciji. javio im se povratno da je uspio riješiti problem jer su utvrdili da je auto imao skriveni materijalni nedostatak

Tema: To mi treba

Komentari (3)
  • u hrvatskoj 90 posto građana kad se probudi razmišlja koga će tog dana prevariti i da li će i sami biti prevareni!!! tako funkcioniramo već 30-etak godina

    12. 4. 2018,   20:32