Obavijesti

Tech

Komentari 79

Špijunski dronovi čuvat će hrvatske ribe, more, brodove...

Špijunski dronovi čuvat će hrvatske ribe, more, brodove...
10

Ministarstvo poljoprivrede potpisalo je danas ugovor s izraelskom tvrtkom Aeronautics o nabavci šest bespilotnih letjelica Orbiter 3B. Njima će upravljati vojska, a nadzirat će morsku granicu

VIDEO

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i zamjenik predsjednika uprave tvrtke Aeronautics Daniel Eshchar potpisali su u utorak Ugovor o nabavi besposadnog zrakoplovnog sustava za potrebe kontrole ribolova. Upravo je ta izraelska tvrtka dala bolju ponudu na javnom natječaju, a prvi konkurent bila joj je domaća tvrtka King Ict.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:02

Za nešto više od 36 milijuna kuna ministarstvo će dobiti besposadni zrakoplovni sustav (BZS) Orbiter 3B. On se sastoji od lansirne rampe, šest letjelica te popratne logistike potrebne za kontrolu u teritorijalnih voda i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) Republike Hrvatske. U nabavci su pomogli i fondovi Europske unije koji će izdvojiti 70 posto novca u sklopu Operativnog programa za ribarstvo i pomorstvo 2014. - 2020.

Sukladno pravilima EU, sustav će 60 posto vremena koristiti za praćenje ribolovne aktivnosti i otkrivanju ilegalnog ribarenja na moru. Također će se nadzirati izlov tune, izlov male plave ribe noću, nadzor stranih ribarica, identifikacija brodova i kontrola ograničenja u ribolovu. Ostatak vremena dronovi će biti na raspolaganju Ministarstvu obrane koje će ga koristiti za zaštitu i spašavanje na moru te zaštitu i rano otkrivanje požara na obali.

- Ovo je najveća i najznačajnija stavka u modernizaciji sustava nadzora i kontrole ribarstva do 2020. godine. Zahvaljujem Ministarstvu obrane koje će nam pomoći logističkom podrškom i upravljanjem opremom, a o čemu smo već potpisali sporazum. Sustav ćemo za kontrolu ribarenja koristiti preko 60% vremena, a u ostalo vrijeme bit će na raspolaganju kao potpora zaštiti i spašavanju na moru, zaštiti od požara itd. - rekao je Tolušić u utorak. 

Inače, sam dron Orbiter 3 težak je 30 kilograma. Može ponijeti pet kilograma tereta i prijeći područje dugo 150 kilometara od mjesta lansiranja. Za to služe mobilne lansirne rampe, koje kao prikolice, mogu vući automobili. Nakon lansiranja u zraku može ostati do sedam sati, a kod spuštanja, iz 'trbuha' letjelice ispušta se padobran koji ju mirno spušta na zemlju.

Raspon krila drona iznosi 4,4 metra. Dug je 1,9 metara, a visok pola metra. Može krstariti brzinom od 130 kilometara na sat, a Izraelci se najviše ponose činjenicom da je izrazito tih što ga čini gotovo nevidljivim za metu. Prema podacima tvrtke Aeronautics može doseći visinu od 5,5 kilometara. Na glavi mu je montirana izuzeto napredna kamera koja može snimati danju i noću u visokoj rezoluciji te snimke prenositi uživo do kontrolora.

Završno testiranje na području RH i isporuku sustava u ministarstvu očekuju tijekom studenog i prosinca 2018.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.