Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spremni za prvi let: U ovoj će letjelici astronauti ići na ISS

None Foto: SpaceX 3

Kapsula Dragon na prvi testni let kreće bez posade, no NASA želi uskoro slati astronaute prema ISS-u i sa vlastitog tla. Ovo će biti prvi privatni let rakete s kapsulom za astronaute prema postaji

Nakon niza odgoda i kašnjenja, NASA i SpaceX napokon su spremni za prvi testni let kapsule Dragon koja će voziti astronaute i tako prekinuti višegodišnju ovisnost o Sojuzu kao jedinom načinu dolaska na Međunarodnu svemirsku postaju. 

Testni let bit će bez posade, a NASA je noćas potvrdila kako bi on trebao biti u noći na 2. ožujka. No još je značajnije kako će ovaj i sljedeći testni letovi biti prvi put da je privatna raketa s kapsulom za ljude poletjela na svemirsku postaju. 

Naravno, SpaceX se već dokazao s teretnim Dragon modulom koji već nekoliko godina dostavlja teret na postaju. Međutim, slanje ljudi zahtijeva sasvim drugu razinu sigurnosti, a NASA je otkrila i kako će izgledati prvi test. Dragon će ubrzo nakon lansiranja postići preliminarnu orbitu, a u nedjelju, 3. ožujka bi se trebao spojiti s postajom. Ne šalju ga ni praznih ruku, pa će astronautima dostaviti oko 180 kilograma opreme, a prema Zemlji će pet dana kasnije krenuti s različitim znanstvenim uzorcima. 

Komentari (22)
  • Na prvu sam procitao "Kapsula Dragan" , kavu sam ispljunio skoro.

    21. 2. 2019,   09:32
  • Đes' oni bili deve'sprve.............

    21. 2. 2019,   09:42
  • Pa jel ih ne mogu s Teslom poslati do ISS-a. To su već isprobali.

    21. 2. 2019,   10:46