Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sretna slučajnost: Otkrili su kako pretvoriti CO2 u gorivo

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Američki znanstvenici sada rade na tome da poboljšaju učinkovitost procesa koji bi mogao biti velika alternativa u proizvodnji goriva od CO2 koji zagađuje našu atmosferu

Znanstvenici su uspjeli preokrenuti proces gorenja i iz ugljikova dioksida dobiti gorivo - i to relativno slučajno. Uz pomoć nanotehnologije u Oak Ridge laboratoriju su tako proizveli etanol, a materijali koje su koristili relativno su jeftini te bi se štetne emisije iz elektrana mogle koristiti da se pretvore u etanol, koji se može koristiti za gorivo. 

U radu su računali na to da će im njihova tehnika od CO2 proizvesti metanol, no umjesto toga su dobili etanol. Autor rada Adam Rondinone napisao je u časopisu ChemistrySelect da je CO2 sada velik problem, a ako će ga moći iskoristiti, da će onda spriječiti njegov povratak u atmosferu te da se taj etanol odmah može koristiti u vozilima

Katalizator su napravili od ugljika, bakra i dušika, a električnom energijom su potaknuli reakciju. Novost kod njihovog  katalizatora je bila u nanočesticama bakra koje su bile ugrađene u sićušne šiljke od ugljika, čime su izbjegli potrebu za puno skupljim materijalima. No, očekivali su da će proces biti kompliciraniji, a Rondinone dodaje da su relativno slučajno otkrili da materijal funkcionira. 

Foto: Oak Ridge laboratory

- Htjeli smo proučavati prvi korak predložene reakcije kad smo otkrili da katalizator obavlja cijelu reakciju sam po sebi. Etanol je bio iznenađenje. Iznimno je teško doći od CO2 do etanola s jednim katalizatorom - rekao je Rondinone. Pojasnio je i da se većina CO2 i električne energije koja je išla u proces pretvorila u etanol, a istraživači sada rade na tome da poboljšaju učinkovitost procesa i otkriju više detalja o svojstvima katalizatora. 

Ako tehnologija pretvaranja CO2 u gorivo postane ekonomski isplativa i dostupna mogla bi postati nova velika alternativa, no još nije poznato kad bi ovo njihovo otkriće moglo biti spremno za napuštanje laboratorija.

Komentari (29)
  • kako pretvoriti minus na tekučem u plus , to nam otkrijte ;XD

    20. 10. 2016,   18:29
  • Ma auti mogu ici na banane.Struja moze biti besplatna,pola lijekova je placebo.Mozemo si olaksati 80% stvari.Ali onda te velike korporacije nemaju zarade..Tako da nista od toga.Pisi propalo..

    20. 10. 2016,   18:50
  • Brzo će se zaboraviti ova vijest ne brinite i zapadni i istočni vođe će se potruditi da zaustave ovo istraživanje, a pogotovo istočni. Mediji već za 3 dana neće napisati ni riječ o ovome.

    20. 10. 2016,   18:58