Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stari i do 6000 godina: Našli mumificirane mačke i hrušteve

None Foto: REUTERS 5

U okviru arheoloških istraživanja na drevnom groblju Sakara u Egiptu, znanstvenici su pronašli nekoliko grobnica s mumificiranim mačkama i hruštevima, starih i do 6.000 godina

Arheolozi su u Egiptu pronašli nekoliko grobnica s mumificiranim mačkama, ali i Truležare ili skarabeje, vrste kukaca u koju spada i obični hrušt. Mumije za koju znanstvenici vjeruju da su stare i do 6.000 godina otkrivene na velikom drevnom groblju Sakara, 30 kilometara južno od Kaira. Sakara je služila kao nekropola u periodu dok je Memfis bio glavni grad Starog Egipta, a na tom je groblju i Djoserova piramida, najstarija stojeća piramida na svijetu, piše BBC.

Stari Egipćani štovali su mačke i vjerovali da zauzimaju važnu ulogu u životu poslije smrti. U jednoj od grobnica pronađena brončana statua posvećena božici mački Bast.

Ono što je malo manje poznato, u religijskoj kulturi Egipta posebno su mjesto imali kukci skarabeji, koji simbolizira boga Khepru, jednog od oblika boga Sunca Ra. Za skarabeje se vjerovalo da je sveti kukac koji gura Sunce nebeskim svodom. I dok mumificirane mačke nisu ništa neuobičajeno za drevni Egipat, Mostafa Waziri iz egipatskog vijeća za starine kaže da je otkriće mumificiranih hrušteva nešto što se smatra prilično rijetkim

U Starom Egiptu, ljude su mumificirali kako bi njihova tijela ostala dobro očuvana za zagrobni život, dok su se životinje mumificirale kao darovi bogovima. Sve skupa, na kraju su pronašli sedam sarkofaga, a u tri su se nalazile mačke. 

Na mjestu otkrića pronađena su vrata kroz koja se prolazi u još jednu grobnicu, no ta su vrata zapečaćena. U okviru daljnjih radova, arheolozi u nadolazećim tjednima planiraju istražiti što se krije iza tih zatvorenih vrata. Novootkrivene grobnice zakopane su na dijelu groblja koje je tek djelomično istraženo, pa stručnjaci tvrde da bi uskoro moglo doći do još zanimljivih pronalazaka. 

Komentari (4)
  • Za Hrušt sam čul da ga Bosanci zovu “ prdibaba “?’

    11. 11. 2018,   22:38
  • Zamlja još uvijek krije velike tajne

    11. 11. 2018,   22:00
  • Tobože su ih štovali, ali jesu li one umrle prirodnom smrću?

    12. 11. 2018,   05:22