Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stariji pametnije razmišljaju i bolje zaključuju od mladih ljudi

None Foto: fotolia

Iako mlađi mozak brže razmišlja, on pritom često i griješi jer se pri odlučivanju često aktiviraju nepotrebni dijelovi mozga dok je mozak starijih puno učinkovitiji

Mozak ljudi starijih od 55. godina radi bolje i učinkovitije nego onih u dobi od 18. do 35. godina, utvrdilo je istraživanje Sveučilišta Montreal. Iako stariji trebaju više vremena da bi nešto odlučili ili promislili, na taj način zapravo štede svoju energiju.

Magnetsko skeniranje mozga ispitanika pokazalo je da se mlađima pri odlučivanju aktivira nekoliko krivih područja mozga. Stariji će pričekati nekoliko trenutaka te potom početi razmišljati. Pritom će druga područja mozga biti manje aktivna, a najzaposleniji će biti dio odgovoran za razmišljanje, objašnjavaju istraživači.

- To što netko zna brzo trčati ne znači da će pobijediti u dugoj utrci, jer treba znati kako najbolje rasporediti svoju energiju i snagu - zaključio je voditelj studije, dr. Oury Monchi.

Objašnjava da je iskustvo starijih zaista presudno u mentalnim zadacima, zbog čega manje griješe i imaju više samopouzdanja u svojim odlukama.

Komentari (3)
  • Nije li to normalno, ne stoji uzalud ona: Mlado ludo.

    19. 10. 2011,   14:27
  • mladost ludost, starost norost! tako ide :D

    19. 10. 2011,   21:16
  • ili, da su mi one godine i ova pamet hahaha

    24. 10. 2011,   10:08