Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Katastrofa nam kuca na vrata: Zemlja ima sve manje vremena

None Foto: Pexels

Zbog porasta potrošnje ugljena u Kini, globalne emisije CO2 ove godine će porasti prvi put u četiri godine. Sve manje vremena je ostalo da zadržimo zagrijavanje planeta na razini ispod 2 Celzija

Globalne emisije štetnog CO2 ove će godine porasti prvi put u četiri godine, a glavni razlog za ovaj porast je rast kineske potrošnje ugljena zbog bujanja njihove ekonomije. 

Ove će godine taj rast biti oko 2 posto, nakon što je u protekle tri godine stagnirao ili bio tek u blagom porastu. No, zbog ovoga znanstvenici opet upozoravaju da nam curi vrijeme za u kojem ćemo moći poduzeti nešto i zadržati rast temperatura ispod razine koje bi donijele katastrofalne klimatske promjene. Još nisu sigurni je li ovaj rast jednokratan ili početak novog razdoblja gomilanja CO2 u atmosferi, a stručnjaci kažu kako prije 2020. moramo dosegnuti vrhunac u emisiji Co2 kako bi mogli u ovom stoljeću ograničiti opasne klimatske promjene. 

Dok se u Kini očekuje rast od 3,5 posto, emisije CO2 u SAD-u i Europi padat će za 0,4 i 0,2 posto. 

- Globalne emisije CO2 opet rastu nakon trogodišnjeg stabilnog razdoblja i to je razočaravajuće - kaže Corinne Le Quere  koja je vodila studiju.

Profesorica sa Sveučilišta East Anglia upozorava kako s takvim emisijama ostaje sve manje mogućnosti da globalno zagrijavanje ostane na razini ispod 2 Celzija, prenosi BBC.

Komentari (16)
  • Priroda je samo jednom pogriješila-dopustila je ljudima da evoluiraju i zatruju je bsvojim postojanjem.Nestankom nas će se opet sve s vremenom vratiti u normalne okvire.

    13. 11. 2017,   13:23
  • Pa nema Zemlja sve manje vremena nego mi na Zemlji imamo sve manje vremena. Nema straha bude se ona rotirala i bez nas.

    13. 11. 2017,   12:31
  • Ljudi su virus a zemlja je domaćin, a čini se kao da nema lijeka za nas..

    13. 11. 2017,   12:25