Obavijesti

Tech

Komentari 5

Stigao prvi 5G smartphone na svijetu: Prodaju ga u J. Koreji

Stigao prvi 5G smartphone na svijetu: Prodaju ga u J. Koreji
1

Komercijalizacijom 5G mreža, Južna Koreja ima priliku za razvoj oko te tehnologije koja je ključna za budućnost razvoja uređaja poput samovozećih vozila i interneta

VIDEO

Samsung je u petak pustio u prodaju svoj novi pametni telefon Galaxy S10 5G, prvi u svijetu sa ugrađenom petom generacijom komunikacijske tehnologije, dok u isto vrijeme Južna Koreja želi postati predvodnica tehnološkog napretka u tom sustavu.

Južna Koreja u srijedu je postala prva država u svijetu koja je pokrenula 5G usluge diljem zemlje, s tri superbrze mreže koje su omogućile korisnicima da 'skinu' dugometražne filmove u samo nekoliko sekundi.

Nešto kasnije istoga dana, američki telekomunikacijski div Verizon pokrenuo je svoju mrežu u Chicagu i Minneapolisu, nakon što mu je suparnik AT&T omogućio 5G mrežu određenim korisnicima u 12 američkih gradova u prosincu.

Tri južnokorejska mobilna operatera - SK Telecom, KT i LG Uplus, održala su posebne manifestacije povodom izlaska Samsungova Galaxy S10 5G pametnog telefona, čija osnovna verzija košta 1200 dolara (8000 kuna).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novi korisnici ushićeni su onime što im 5G mreža pruža. 

"Gledam puno video sadržaja, filmova i predavanja", rekao je kupac Shim Ji-hye (38). "Nadam se da će mi veće brzine pomoći da bolje upravljam svojim vremenom".

Samsungov rival LG svoj će 5G mobitel V50 ThinQ plasirati na tržište krajem travnja, dok u Americi Verizonova mreža funkcionira s Motorolinim telefonom Moto Z3  opremljenim posebnim dodacima. 

Komercijalizacijom 5G mreža, Južna Koreja ima priliku za razvoj oko te tehnologije koja je ključna za budućnost razvoja uređaja poput samovozećih vozila i interneta.

Očekuje se da će Južnoj Koreji donijeti oko 565 milijardi dolara ekonomske koristi do 2034. godine, smatraju analitičari. 

Tehnologija 5G zategnula je odnose SAD-a i Kine, koja dominira razvojem u tom segmentu. 

Sjedinjene Države pritišću saveznike i velike ekonomije da izbjegnu uvođenje 5G mreže kineskih kompanija poput Huaweija, upozoravajući na sigurnosne propuste koji bi Pekingu omogućili pristup svim uređajima spojenim na 5G mrežu.

Kineske kompanije posjeduju ukupno 3400 5G patenata, više od trećine ukupnih, prema podacima analitičke kompanije IPlytics, među kojima 1529 posjeduje Huawei.

Na drugom je mjestu Južna Koreja čije kompanije posjeduju 2.051 patent, a Amerikanci zaostaju s 1368.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle