Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stiže i 'ljudski Uber': Moći ćete platiti nekome da živi za vas

None Foto: ChameleonMask

Ako vam se ne da otići na sastanak na drugom kraju grada, u budućnosti bi mogli angažirati 'ljudski Uber'. Vaš surogat s tabletom na glavi će otići umjesto vas, dok vi ostajete u sigurnosti i toplini doma

Zahvaljujući novom japanskom izumu, u bliskoj budućnosti mogli bi platiti nekome da živi za nas, dok mi ostajemo u sigurnosti i toplini svog doma. Izum ChameleonMask mnogi su prozvali 'ljudskim Uberom' jer bi surogati koje plaćamo mogli za nas ići među ljude i obavljati naše obaveze. 

Stvar je zamišljena tako da se ti surogati odjenu poput nas i na glavi nose kacigu s tabletom koji prikazuje naše lice te se ponašaju prema našim uputama. U isto vrijeme mi smo kod kuće i preko računala komuniciramo s ljudima koje naš plaćeni surogat susreće. 

Bizarna maska, koja baš i ne izgleda najpraktičnije za onog koji ju nosi, izgleda kao da je izašla iz epizode Black Mirrora, a mnoge je na društvenim mrežama podsjetila i na epizodu Moderne obitelji te drugih serija poput Teorije velikog praska u kojima su koristili slične uređaje. 

"Ljudski Uber" ovog tjedna je na konferenciji u Singapuru predstavio futurist i Sonyjev istraživač Jun Rekimoto, no nije poznato hoće li ovo stići na masovno tržište.

Svoju ideju testirao je i slanjem cosplayerice među ljude. Ona je tako svojim rukama nadopunjavala ono što je animirani glas govorio na tabletu. Sličnih uređaja za teleprisutnost bilo je i prije, a glavna razlika je što su oni bili montirani na robote koji su mogli pratiti ljude i tako onima s druge strane prenijeti osjećaj prisutnost. No, ovdje bi 'iskustvo' trebalo biti potpunije. Istraživači navode kako su ljudi u testovima na surogate gledali kao na stvarne osobe, prenosi Independent.

Komentari (13)
  • jel može ići u zatvor umjesto mene?

    2. 2. 2018,   11:51
  • svijet je sve bolesniji

    2. 2. 2018,   11:56
  • .....u Yugi je postojalo da si mogao platiti nekom da sluzi vojni rok.....kontrole nije bilo....slika koja se slikala ukasarni je bila slab dokaz.....nije bilo kontrole nije bilo informatike.....Kosovari loseg imovinskog stanja su sluzili po nekoliko vojnih rokova za 20 000 maraka.Jeo spavao obucen bolje nego doma....uber je postojao 70-80......

    2. 2. 2018,   12:44