Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stižu kamere koje mogu vidjeti ako tipkate na mobitel u vožnji

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vozači koji imaju naviku korištenja mobitela u vožnji uskoro bi mogli biti kažnjeni, a da to i ne primijete, zahvaljujući novoj tehnologiji koja otkriva upotrebu mobilnih uređaja koju će koristiti Australci

Novi softver bit će instaliran u statične kamere koje su već smještene na prometnicama. Ne samo što će kamere tada moći detektirati upotrebu mobitela u vožnji, već će vozačima automatski na kućnu adresu slati kaznu, bez posredovanja policije, piše Auto start.

Tako će vozači biti prisiljeni poštivati zakon.

Foto: Unsplash/Epic Game

Ministrica prometa Novog Južnog Walesa tražila je ovakvo praktično tehnološko rješenje, koje je ušlo i u zakon, kako bi suzbili korištenje telefona tijekom vožnje. Ranije su policajci kažnjavali samo one koje su uhvatili s mobitelom u rukama.

Ovo je prva australska država koja uvodi ovakvu praksu, jer je korištenje kamera ubačeno kao amandman u novi zakon o prometu, a samo je pitanje vremena kada će ovakve mjere usvojiti i Europa. 

Inače, tijekom testa prošle godine, kamera je u samo pet sati snimila 270 vozača koji su ilegalno koristili telefone.

Komentari (77)
  • Čekaj malo.. Jel ta kamera snima ama baš sve što vozač radi u toku vožnje, uključujući i suputnike? :)

    17. 4. 2018,   19:26
  • super bi bilo da je kazna 10.000 kn pa da vidimo kome paše izbijanje iz đepa ili ne telefoniraj dok voziš.. vrlo jednostavno.

    17. 4. 2018,   19:25
  • Ima koja kamera da vidi kad politicari kradu?

    17. 4. 2018,   20:14