Obavijesti

Tech

Komentari 14

Kupujete novi bojler? Pripazite na sljedeće pri kupnji

Kupujete novi bojler? Pripazite na sljedeće pri kupnji
4

Dolaskom hladnijih dana razmišljamo o sustavu grijanja u domu, funkcionira li sve ili je potreban servis, popravak ili kupnja novog bojlera za grijanje prostora i tople vode

VIDEO

Ukoliko ste razmišljali o novom bojleru, postavilo se pitanje koja je zapravo razlika između klasičnog i kondenzacijskog sustava, te što vam se više isplati.

Zbog smanjene emisije dimnih plinova i njihove znatno niže izlazne temperature, kondenzacijski uređaji su standard razvijenih europskih zemalja, a norme i propisi za energetsku učinkovitost se od 26. 9. 2015. godine primjenjuju i u Hrvatskoj. Prema tim propisima, uglavnom više neće biti moguće ugrađivati nekondenzacijske uređaje za grijanje. Obzirom na to da su energetski učinkovitiji, kondenzacijski uređaji za grijanje sada su standardno rješenje za većinu malih i srednjih ugradnjii. Vaillant je među proizvođačima koji prednjače u kondenzacijskoj tehnologiji, a asortiman njihovih uređaja usklađen je s novim propisima.

Koji je koncept rada?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dok se kod klasičnih kotlova ili bojlera mora izbjegavati kondenzacija dimnih plinova, odnosno vlaženje ogrjevnih površina, kod kondenzacijske tehnike je poželjna i dodatno iskoristiva. Latentna, skrivena toplinska energija, koja je nusprodukt grijanja, u vodenoj pari dimnih plinova se dodatno iskorištava – prenosi se u sistem grijanja. Upravo je ta toplina razlika u iskoristivosti između klasičnih i kondenzacijskih sistema i omogućuje iskoristivost veću od 100%, a optimalna energetska učinkovitost je do 98%.

Što to zapravo znači za domaćinstvo?

Dok iz starijih kotlova produkti izgaranja izlaze u atmosferu s temperaturom višom od 200 °C, iz modernih kondenzacijskih uređaja dimni plinovi izlaze iz dimnjaka s temperaturom nižom od 50 °C. Dakle, razlika u temperaturi se kod starih sustava samo ispusti u atmosferu, što ima dvije negativne posljedice: gubitak energije i veću emisiju dimnih plinova koja ima poguban rezultat za okoliš. Razlika je osjetna i zbog toga je investicija u novu instalaciju grijanja višestruko isplativa.

Kondenzacijski uređaji omogućuju i do 30% veću iskoristivost plina, a krajnji rezultat su manji troškovi plina u usporedbi s klasičnim uređajima. Osim što su ekološki prihvatljivi, dodatne prednosti su pouzdanost i trajnost. Značajno je manje čađe i čestica tijekom izgaranja zahvaljujući kondenzacijskoj tehnologiji.

Kondenzacijske uređaje moguće je optimalno kombinirati s obnovljivim izvorima energije kao što su dizalice toplice i solarni kolektori za održivo grijanje i toplu vodu. Još jedna prednost su relativno niski troškovi ulaganja.

Savjete o mogućnostima uštede u skladu s prirodom i održivošću pratite na Green Livingu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada