Obavijesti

Tech

Komentari 30

Što kupuju obični kupci: Na našem tržištu vladar je Suzuki

Što kupuju obični kupci: Na našem tržištu vladar je Suzuki
2

U statistikama najprodavanijih auta u Hrvatskoj godinama vlada Volkswagen, no izostavimo li iz njih državu, tvrtke i rent a car top ljestvica izgleda potpuno drugačije

VIDEO

Volkswagen, Opel, Škoda, Renault i Ford. Ovako izgleda ljestvica pet uvjerljivo najprodavanijih proizvođača automobila u Hrvatskoj u prvoj polovici ove godine.

No s obzirom na to da tvrtke, rent a car kompanije i država kupuju čak 78,8% novih automobila, taj poredak je prilično nerealan kada su u pitanju privatni kupci. Veliki kupci tako su u prvoj polovici ove godine kupili čak 25.351 automobil, a privatni skromnih 6800. Tako tek svaki deveti Volkswagen kupuju privatni kupci, slično je i s Opelom, a kod Škode na 17 automobila koje kupe tvrtke i rent a car dolazi samo jedan za koje se odlučuju privatni kupci. Marke kod kojih kao kupci ne prevladavaju tvrtke zaista su rijetke. Od velikih proizvođača to su samo Suzuki, Nissan i Subaru. Kod svih ostalih dominira prodaja tvrtkama.

Ako iz statistika izbacimo sve velike kupce dolazimo do potpuno drugačijeg stanja snaga na tržištu. U prvoj polovici 2017. godine apsolutni lider po prodaji auta fizičkim osobama je Suzuki s 868 prodanih automobila. Drugi je Volkswagen s 570, a slijede Opel, Renault i Hyundai koji samo minimalno zaostaju za Volkswagenom.

U top 10 najuspješnijih su i Toyota, Dacia, Kia, Citroën i Mazda. Škoda, koja je godinama u samom vrhu najprodavanijih u Hrvatskoj kod privatnih kupaca ne stoji niti približno tako dobro. Naime, tek su 16., a još više iznenađuje podatak da sa samo 6,24% imaju najmanji udio privatnih kupaca od svih velikih maraka, čak i od skupih Jaguara i Mercedesa. U pogledu modela ono što kupuju privatni kupci mnogo je skromnije od onoga što uglavnom gledamo na cestama velikih gradova. Uvjerljivo najprodavaniji model je Suzuki Vitara, a slijedi najjeftiniji auto na tržištu, Dacia Sandero. Na trećem je mjestu sveprisutni Clio, a slijedi još jedan Suzukijev crossover SUV, S-Cross. Mali Hyundai i20 kompletira Top 5, a tradicionalno popularni su i Kia Ceed, mazda 3, Opel Corsa, Toyota Yaris.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iznenađenje u top 10 je Volkswagen Tiguan koji se kod privatnih kupaca prodaje bolje i od Golfa. No to nije neobično, privatni kupci u Europi sve više biraju SUV-ove i crossovere, a za tim trendom se povodi i Hrvatska. Primjerice i u Njemačkoj je Tiguan dugo bio broj jedan kod privatnih kupaca. Hrvatska naravno nije jedina država u kojoj prevladavaju veliki kupci, i u ostatku Europe njihov udio uglavnom prelazi 60, 70% od ukupnog tržišta.

Volkswagen i Golf najpopularniji među rabljenima na Njuškalu

Prema statistikama najvećeg internet oglasnika u Hrvatskoj, Njuškala, među rabljenima je najzastupljeniji VW sa 15,54 posto udjela. Slijede Renault, Mercedes, Opel i BMW, tako da dominiraju njemački proizvođači. Među modelima najviše je Golfova, na drugom mjestu je BMW serije 3 a slijede Astra, Clio i Passat. U ljeto je porasla ponuda kabrioleta a najzastupljeniji je Smart Fortwo cabrio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje