Obavijesti

Tech

Komentari 75

Što nas čeka: Osam šokantnih predviđanja za budućnost ljudi

Što nas čeka: Osam šokantnih predviđanja za budućnost ljudi
1

Googleov voditelj projekta umjetne inteligencije Ray Kurzweil tvrdi da ćemo kroz sljedećih par desetljeća svjedočiti velikom napretku u razvoju umjetne inteligencije

VIDEO

Googleov razvoj umjetne inteligencije zabrinuo je neke ugledne znanstvenike i poznate osobe tehnološkog svijeta. 

Elon Musk, Bill Gates i Stephen Hawking kroz cijelu godinu su zagovarali oprez prema razvoju umjetne inteligencije, a vidjeli su tek djelić Googleove slagalice. 

Sada Googleov voditelj projekta umjetne inteligencije Ray Kurzweil nudi svoje predviđanje budućnosti u razvoju umjetne inteligencije i tehnologije u sljedećim desetljećima

On je poznat po hrabrim predviđanjima, a mnogi tvrde da Ray zna što priča i da većinom točno predviđa trendove. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Evo njegovih najnovijih predviđanja, koja vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima: 

Do 2030. nanoboti će spojiti naš um s računalstvom u oblaku

Kurzweil tvrdi da će tehnologija nanorobota i virtualne stvarnosti otići tako daleko da će se naši umovi i fizički spojiti internetom. 

- Baš kao što danas wireless mrežama i spajanjem na cloud servise možemo pojačati snagu naših smartphonea i za 10.000  puta, tako ćemo moći proširiti i naš mozak s cloudom - predviđa Kurzweil. 

Ukratko mogli bismo doživjeti scene iz Matrixa - u stvarnosti. 

Nanoroboti će dovesti do iskoraka u dugotrajnosti života

Kurzweil također predviđa da će nanoroboti provesti revoluciju u liječenju te unaprijediti čovjekov imunitet. On vjeruje da će nam ta tehnologija donijeti radikalno produljenje ljudskog života, uključujući i pobjedu nad rakom ili bilo kojom bolešću. 

Porast će čovjekova emocionalna inteligencija

On vjeruje da nas nanotehnologija neće učiniti manje čovjekom, nego upravo suprotno, te da će nanoroboti povećati ne samo inteligenciju čovjeka, nego i emocionalnu inteligenciju. 

Moći ćete 3D-isprintati gotovo bilo što

3D printanje će postati široko dostupno i upotrebljivo za gotovo sve što vam treba. 

- Već od 2020. godine živjet ćemo ekstremno dobro i imati široku uporabu tehnologije 3D printanja - tvrdi Kurzweil. Dakle, Zvjezdane staze ipak su bile u pravu, dobit ćemo replikatore!

Moći ćemo 'reinkarnirati' umrle kroz umjetnu inteligenciju

Jedno od šokantnijih Kurzweilovih predviđanja je svojevrsno 'vraćanje mrtvih' kroz umjetnu inteligenciju. On kaže da ćemo do 2030. godine moći nanorobotima izvlačiti pamćenje iz čovjekovog mozga. Ukratko, očekuje da ćemo moći rekreirati digitalnu verziju osobe nakon smrti. Barem Kurzweil tako vjeruje…

Dosegnut ćemo točku singularnosti

Najvažnija godina za Kurzweila je 2045. On vjeruje da će se te godine ostvariti ono što futuristi nazivaju 'singularnost'. To je trenutak kada umjetna inteligencija nadiđe čovjeka, odnosno razvoj biološke evolucije. 

- Singularnost će biti period iznimno brzog razvoja tehnologije, a utjecaj će biti tako snažan da će se život čovjeka nepovratno promijeniti. Promijenit će se smisao naših života i poslovnih modela, kao i ciklus čovjekova života, uključujući i smrt - proriče Googleov stručnjak. 

Nakon singularnosti moći ćemo 'uploadati' naše umove u računala

Učitavanje cijelog čovjekovog uma u računalo bit će jedna od velikih posljedica "singularnosti", prema Kurzweilu i drugim futuristima. 

Predviđaju da će tada biti moguće prebaciti svoju svijest iz mozga u računalo, a  tu ideju podržava i poznati znanstvenik Stephen Hawking. 

- Mozak je poput programa u našem umu, koji je poput računala te je stoga teoretski moguće kopirati um na računalo i tako omogućiti oblik života i nakon smrti. No, to je daleko iznad naših trenutnih mogućnosti - debatira Hawking. 

No, 2045. godine to će možda biti moguće…

Imat ćemo virtualna tijela

Ako se naš um 'učita' u uvjerljivu virtualnu stvarnost, tada će i naše tijelo biti virtualno. 

- Virtualna tijela će biti vrlo detaljna i uvjerljiva poput stvarnih. Trebamo tijelo jer nam je inteligencija usmjerena prema tijelu, no to ne treba biti biološko, osjetljivo tijelo koje je podložno raznim 'kvarovima - drži Kurzweil. 

To 'virtualno' tijelo bi pojedincu trebalo imati osjećaj pravog fizičkog tijela, poput likova u video igri. Hoće li ljudi postati video igra?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota
Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije