Znanstvenik u SAD-u dizajnirao je novu bocu uz koju više ne bi trebali kupovati dodatne nastavke za točenje vina, ali i kojom ćete izbjeći kapanje vina
Stop mrljama od vina: Izumio bocu s koje neće pasti ni kap
Zahvaljujući Danielu Perlmanu, biofizičaru i ljubitelju vina sa Sveučilišta Brandeis uskoro ne bi trebali brinuti o vinu koje kapa s vrha boce na stol ili još gore, našu odjeću. Nakon trogodišnjeg istraživanja otkrio je kako je stvar u novom dizajnu vrha boce.
Na tržištu su dostupni razni nastavci kojima se može spriječiti kapanje vina iz boce, a mnogi od nas te kapi jednostavno pokupimo salvetom oko vrata boce. No, Perlman je htio ukloniti taj dodatni trošak promjenom na samoj boci.
Analiza velikog broja boca i slow-motion snimke vina ili drugih tekućina koje se izlijevaju iz boce otkrili su karakteristiku da se tekućina podlijeva preko vrha boce niz vanjsku stranu vrata zbog toga što su staklene boce hidrofilne, odnosno privlače vodu. Kako bi dizajnirao bocu iz koje neće kapati vino, Perlman je surađivao s inženjerom Gregom Widbergom uz čiju je pomoć izumio kružni žlijeb širok dva i dubok 1 milimetar na vrhu boce koji sprječava izlijevanje tekućine niz bocu.
Kad se iz pune ili polupune boce toči vino, drži se pod blagim kutom u odnosu na staklo, no da bi kap vina prošla preko tog žlijeba, morala bi ići prema gore unutar utora suprotno gravitaciji. Umjesto toga, ta nezgodna kap jednostavno se vrati s ostatkom vina.
Današnji dizajn boce za vino nije se puno promijenio od 19 stoljeća, ali Perlman pokušava uvjeriti proizvođače boca da se koriste njegovim dizajnom boce zbog praktične promjene koja sprječava prolijevanje vina. Ta bi promjena značila dodatni trošak u početku proizvodnje boca, ali bi korist za potrošače bila velika. Perlman je nedavno izumio brašno od kave kao sastojak za hranu ili dopunu u prehrani.