Obavijesti

Tech

Komentari 7

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
4

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada

VIDEO

U Zagrebu je prije nekoliko dana u hotelu Dubrovnik održana završna konferencija Strategija 2.0 u okviru projekta BUILD UPON. Osnovni cilj projekta je podrška nacionalnim vladama u donošenju poboljšane nacionalne strategije energetske obnove zgrada. Iz tog su razloga među sudionicima konferencije bili trenutno najvažniji stručnjaci u kreiranju nacionalne strategije, koju Hrvatska mora predati u Bruxelles do travnja 2017. godine, kao i ostale članice Europske unije. Ove strategije nužne su za smanjenje potrošnje energije u Europi, smanjenje utjecaja na klimatske promjene i stvaranje zgrada koje osiguravaju veću kvalitetu života.

Na konferenciji je pružena prilika svim sudionicima da se upoznaju s ostvarenim rezultatima najvećeg svjetskog projekta suradnje i dijaloga u području energetske obnove zgrada, koji se provodi u trinaest zemalja Europske unije, a u potpunosti je financiran iz programa Obzor 2020. Hrvatski savjet za zelenu gradnju zadužen je za provedbu projekta u Hrvatskoj, a voditelj projekta je Alan Perl.

Na završnoj radionici Minstar Lovro Kuščević se ispred Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja osvrnuo na važnost projekta BUILD UPON i podizanje svijesti građana i političara o važnosti energetske uštede, učinkovitosti i održive gradnje u Hrvatskoj. Pozvao je sudionike da učine sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se europska sredstva povukla na vrijeme i plasirala u zgrade te time postigle uštede.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Snježana Turalija, izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, naglasila je povodom završne konferencije: „I samo ime projekta asocira na daljnju nadogradnju, nove inicijative, nove ideje u području cjelovite energetske obnove zgrada kao najvećeg potencijala za smanjenje potrošnje resursa i energije, smanjenje CO2 emisija te povećanje potrošnje energije iz obnovljivih izvora." Stoga ističe da savjeti za zelenu gradnju diljem Europe zajedno sa svojim partnerima istražuju mogućnost nastavka i nadogradnje suradnje nastale u okviru BUILD UPON-a. Najaktivniji sudionici projekta BUILD UPON u Hrvatskoj isticali su želju da se realizira BUILD UPON 2, koji bi omogućio praćenje rezultata izmjena i dopuna unesenih u Strategiju 2.0.

Glavni inozemni gost predavač bio je Emilio Miguel Mitre, koordinator projekta BUILD UPON, iz Green Building Council Španjolske koji je informirao sudionike o uspjehu i rezultatima projekta u ostalih 12 zemalja. Na skupu su sudjelovali dr. sc. Vlasta Zanki, potpredsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, mr. sc. Danijel Žamboki, pomoćnik ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu iz MGIPU, Irena Križ Šelendić, voditeljica sektora iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Željka Hrs Borković, predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora te Dorijan Rajković, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača toplinsko fasadnih sustava.

Novosti o zelenoj gradnji pratite na Green Livingu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Zašto je bitno pronaći alternativu plastičnoj vrećici?
ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU

Zašto je bitno pronaći alternativu plastičnoj vrećici?

Odlukom Europskog parlamenta cilj je naplaćivanjem smanjiti potrošnju plastičnih vrećica jer često završavaju u okolišu dok plastika kontaminira ekosustave i završava u našoj hrani i vodi