Obavijesti

Tech

Komentari 10

Strava za vojsku: Aplikacija za vježbanje im je razotkrila baze

Strava za vojsku: Aplikacija za vježbanje im je razotkrila baze
1

Fitness aplikacija strava objavila je globalnu kartu lokacija na kojma se vježba, a na njima su i podaci vojnika koji su kroz rute svojih vježbanja otkrili i lokacije nekih baza

VIDEO

Karta koja prikazuje put kojim se kreću korisnici aplikacija za praćenje tjelovježbi otkrila je potencijalno osjetljive informacije o američkom i savezničkom vojnom osoblju u ratnim zonama poput Iraka i Sirije.

Dok su neke vojne baze dobro poznate skupinama koje bi ih možda željele napasti karta pokazuje i nešto što se čini kao rute kojima se snage kreću kad su izvan baza - a takve bi se informacije mogle koristiti u planiranju napada i zasjeda.

Karta, koju je izradila aplikacija Strava Labs, pokazuje kretanje korisnika aplikacije širom svijeta označujući intenzitet aktivnosti na toj putanji odnosno "izravnu vizualizaciju Stravine globalne mreže atletičara", objašnjava tvrtka.

Rute su ocrtane nad velikim dijelovima nekih zemalja, no u drugima pojedine se lokacije ističu. Tako je karta Iraka uvelike u mraku što pokazuje da se Strava aplikacija tamo malo koristi, uz rijetke iznimke - dobro poznate vojne baze u kojima su smještene američke i savezničke snage u okviru rata protiv Islamske države. Te su baze iscrtane u detalje a radi se primjerice o Tajiju sjeverno od Bagdada, Kayyarahu južno od Mosula i Al-Asadu u pokrajini Anbar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na sjeveru i zapadu Iraka pojavljuju se i manje lokacije koje ukazuju na postojanje manjih i manje poznatih vojnih postrojenja.

Označene su i dionice cesta što znači da korisnici drže stalno uključene aplikacije i dok putuju potencijalno otkrivajući detalje o uobičajenima rutama kretanja.

U Afganistanu intenzivna aktivnost bilježi se na području zračne vojne baze Bagram sjeverno od Kabula kao i još nekoliko lokacija na jugu i zapadu zemlje.

Sigurnosni analitičar Tobias Schneider kaže da karta otkriva i vojne položaje u Siriji i Iraku kao i  bazu Madama koju koriste francuske snage u Nigeru.

Američke snage raspoređene su kao potpora lokalnim snagama koje se bore protiv islamske države u Siriji kao i u Iraku, dok su ruske i iranske jedinice raspoređene ako potpora vladi predsjednika Bašara Al Asada.

Scheneider kaže kako su označene i neke lokacije koje koriste Rusi ali ne i one koje koriste Iranci.

"Baze su na jednom mjestu i teško ih je sakriti", kaže on pa "najveća potencijalna prijetnja dolazi od praćenja kretanja".

Američko ministarstvo obrane objavilo je kako preispituje situaciju.

"Objavljeni podaci pokazuju kako je potrebno imati svijest o situaciji kad pripadnici vojnih snaga dijele osobne informacije", kaže pukovnica Audricia Harris, glasnogovornica Pentagona za AFP.

"Ministarstvo obrane na ovakve stvari gleda vrlo ozbiljno i razmatra situaciju kako bi utvrdilo jesu li ikakva dodatna obuka ili upute potrebni i treba li neku dodatnu politiku uvesti kako bi se osiguralo da vojno osoblje bude sigurno u zemlji i inozemstvu", kaže Harris.

Pentagon "preporučuje ograničavanje pristupa javnosti profilu na internetu uključujući osobne profile na društvenim mrežama".

Strava navodi da korisnici aplikacije mogu sami odrediti da njihovi podaci ne uđu u kartu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila
NOVA STATISTIKA

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila

Broj prvi put registriranih cestovnih vozila iznosio je 190.063, uz rast od 28,6 posto u odnosu na 2022. godinu.
Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance