Obavijesti

Tech

Komentari 12

Stravični prizori: Nasukalo se čak 150 kitova, većina uginula

Stravični prizori: Nasukalo se čak 150 kitova, većina uginula
8

Kratkoperajni oceanski kitovi, najveći u porodici dupina (Delphinidae) nakon kitova ubojica, žive u tropskim i subtropskim vodama te često plove u skupinama

VIDEO

Stotinu trideset pet kratkoperajnih oceanskih kitova uginulo je u petak nakon što ih se oko 150 nasukalo na plaži u australskom zaljevu Hamelin.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:38

Jedan je ribar u zoru uzbunio odgovorne zamijetivši mnoštvo kitova nasukanih u Hamelinu oko 315 km južno od Pertha. Spasioci daju sve od sebe da preživjele vrate na otvoreno more te upozoravaju stanovništvo da bi leševi mogli privući morske pse. 

Stranded whales on the beach at Hamelin Bay

Odjel za parkove i divlju faunu države Zapadne Australije izvijestio je da njihovi zaposlenici nastoje spasiti 15 kitova koji još nisu uginuli.

"Većina dupina nasukala se na kopnu tijekom noći. Nisu preživjeli", izjavio je dužnosnik službe Jeremy Chick, dodavši da su njegovi kolege neko vrijeme čekali pojačanje i odgovarajuću opremu kako bi spasili preživjele sisavce.

Stranded whales on the beach at Hamelin Bay

"Vjetar i eventualna kiša odredit će trenutak i mjesto na kojemu ćemo ih pokušati vratiti u more, no vrlo je važna i snaga te izdržljivost samih životinja."

"Osim preživljavanja nasukanih kitova glavni nam je cilj zajamčiti sigurnost osoblja i dobrovoljaca koji rade na njihovu spašavanju", kazao je Chick. 

Zaljev je zatvoren za javnost zbog bojazni od napada morskih pasa.

Stranded whales on the beach at Hamelin Bay

Kratkoperajni oceanski kitovi (Globicephala macrorhynchus), najveći u porodici dupina (Delphinidae) nakon kitova ubojica, žive u tropskim i subtropskim vodama te često plove u skupinama i kad se nasukaju to rade masovno. Razlozi nasukavanja još su nepoznati iako postoje brojne teorije o toj temi. 

Stranded whales on the beach at Hamelin Bay

Najčešće se drže dubokih voda, a neki znanstvenici njihova nasukavanja dovode u vezu s infekcijama i parazitima koji utječu na rad njihova mozga te im remete sposobnost orijentacije u morima. 

Najveće se nasukavanje u Australiji dogodilo 1996. kad je u Dunsboroughu pronađeno 320 crnih kitova. Samo ih je dvadeset preživjelo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama