Obavijesti

Tech

Komentari 5

Stroga nova pravila: Na maturi samo posebne kemijske olovke

Prvi ispiti ovogodišnje državne mature polažu se 3. lipnja, a zbog ranijih prijevara Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje pooštrava mjere opreza

VIDEO

Na ispitu matematike u jednoj zagrebačkoj gimnaziji učenica je imala olovku s kamericom i slušalice.

Jedan je to od slučajeva prijevara na lanjskim državnim maturama. Zbog toga su u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje ove godine povećali mjere opreza na samim ispitima.

Učenici neće moći koristiti svoje kemijske olovke.

- Sigurnost na maturi izuzetno nam je važna i zato smo kao jedan od načina sprečavanja sličnih slučajeva zlouporabe donijeli odluku da se na ispitima ove godine koriste kemijske olovke koje je nabavio Centar - potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pravila polaganja pooštrena su i novim Pravilnikom o polaganju državne mature Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tako će učenicima kod kojih otkriju nedopuštena pomagala poništiti sve ispite koje su na tom roku polagali, a ponovno će na državnu maturu moći izaći tek za dvije godine.

- Postoji nulta tolerancija prema bilo kakvom varanju u sustavu, pa tako posebno i na državnoj maturi - rekla je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Kako je najavila, na državnoj maturi zabranit će se i korištenje elektronskih i elektroničkih sredstava te uređaja koji bi “mogli pomoći pri varanju”.

Za tjedan dana, u ponedjeljak, 3. lipnja, počinju prvi ispiti ovogodišnje državne mature, a završavaju u petak, 28. lipnja.

Sveučilišta u Splitu i Zagrebu povećala su upisne kvote, dok su Sveučilišta u Rijeci i Osijeku broj upisnih mjesta smanjila.

Prema podacima koje je NCVOO ustupio portalu srednja.hr, učenici su prijavili 127.690 ispita. Najviše, njih 21.697, prijavljeno je za višu razinu Hrvatskog jezika, a B razinu 9805 ispita. Među najtraženijim izbornim predmetima su i ove godine fizika i biologija, iako je na kraju svaki predmet više od 700 učenika i odjavilo. Podaci pokazuju kako je ove godine povećan i interes za politiku i gospodarstvo, psihologiju i kemiju.

Podsjetimo, ove godine će se na ispitu iz hrvatskog posebno ocjenjivati ispit iz znanja te esej. Za prolazak je potrebno imati pozitivnu ocjenu iz oba predmeta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto