Obavijesti

Tech

Komentari 9

'Studentima treba praksa. No, nje na fakultetima baš i nema'

'Studentima treba praksa. No, nje na fakultetima baš i nema'

Koliko vrijedi fakultetska diploma? Predsjednica eStudent-a kaže kako se diploma temelji na teoretskom znanju, a ono što poslodavac traži je iskustvo. I to će biti tema konferencije "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska"

VIDEO

Manjak iskustva studenata veliki je problem u visokom obrazovanju. Studenti nakon fakulteta nisu konkurentni na tržištu rada i teško pronalaze posao. Na koncu se postavlja pitanje koliko njihova diploma uopće vrijedi? I upravo to će biti jedna od tema na konferenciji o obrazovanju "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska", 12. listopada u Hrvatskoj obrtničkoj komori u Zagrebu,  koja po prvi puta okuplja brojne stručnjake vezane za obrazovanje - od Ministarstva, veleposlanstva, uglednih znanstvenika i profesora do studenata

>>> Najavite svoj dolazak na konferenciju "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" ovdje

O problemu manjka praktičnog iskustva, porazgovarali smo s predsjednicom studentske udruge eStudent, Martinom Radanović, koja kaže kako praksa znači lakše zapošljavanje, ali na našim fakultetima se sve i dalje temelji na teoriji.

- Većina naših studenata, barem na Ekonomskom fakultetu, nema praktičnog iskustva. Oni pohađaju predavanja i tamo većinom uče teorijski dio. To je veliki problem kod nas. Jer samo učenje teorije danas ne prolazi.  Praksa je potrebna studentima jer moraju skupljati iskustvo kako bi bili što konkurentniji pri zapošljavanju - kaže Radanović te dodaje kako je problem i to što se studentski rad ne priznaje kao praksa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Danas više nije pohvalno kada student radi uz studiranje jer navodno ne posvećuje svoje vrijeme obrazovanju i usavršavanju, ali to je potpuno pogrešno. Studenti stječu iskustvo na studentskim poslovima, pogotovo ako rade nešto u svojoj struci. Studenti se danas sami usavršavaju, umjesto da to mogu raditi na fakultetu - dodaje Radanović.

Postoje neki profesori, kaže predsjednica udruge, koji nude određena iskustva studentima putem zadataka, studija slučajeva i slično. Međutim, sve je to premalo jer se većina studija temelji isključivo na teorijskom znanju. Zato je i nastala udruge eStudent, kako bi pomogla studentima steći što više praktičnog znanja.

- Mi kao udruga, ponavlja, nudimo studentima praktično iskustvo. Radimo projekte, radimo treninge, soft skill treninge, IT treninge i mnoge druge. Učimo studente čak i kako napisati mail, kako raditi u Wordu ili Excel tablicama. No, pravo praktično iskustvo dolazi iz rada na projektima. Njih imamo više od 40 godišnje. Na tim projektima studenti vide što zapravo znači raditi - kaže Radanović koja dodaje kako su to stjecanje iskustva kroz projekte prepoznali i poslodavci.

- To zaista funkcionira. Nama se poslodavci okreću sve više i zapošljavaju studente koji su dio udruge eStudent i koji imaju iskustva rada na raznim projektima. Poslodavac želi studenta sa znanjem i sa iskustvom.

Radanović ističe kako fakulteti, Sveučilišta i Ministarstvo znanosti i obrazovanja moraju surađivati sa studentskim udrugama kako bi što veći broj studenata imao priliku za neka praktična iskustva i vještine. Udruga eStudent godišnje prima oko 300 studenata, a na Sveučilištu u Zagrebu studira oko 10.000 studenata. Radanović kaže kako treba ulagati u studente te cjelokupno obrazovanje.

- Danas su potrebe sve veće. Ljudi žele sve više pa tako i studenti. Nitko se više ne zadovoljava minimumom. Ministarstvo obrazovanja i znanosti treba tu reagirati. Od kurikularne reforme pa sve do visokog obrazovanja, treba učenicima i studentima pružiti što više. Potrebne su sustavne promjene u našem obrazovanju. To bi se najbolje vidjelo kada bi se napravilo istraživanje. Svi studenti nakon završetka studiranja teško pronalaze posao, ali neki ga ipak pronađu odmah. Treba istražiti koji studenti su ti koji teško pronalaze posao, a koji su ovi koji ga odmah pronađu. U većini slučajeva su ovi koji ga odmah pronađu, oni koji imaju iskustva u udrugama ili na poslovima. Na tom istraživanju bi se vidjelo koliko zapravo vrijedi fakultetska diploma - zaključuje Radanović.

Uz konferenciju, od 11 do 15 sati u prostorima Obrtničke komore Zagreb, bit će organiziran i speed dating s poslodavcima - mjesto na kojem studenti mogu razgovarati s poslodavcima i priložiti svoj životopis.

Partneri konferencije su FOI, WBAF, Obrtnička komora Zagreb, e-student, Raiffeisen banka, Vipnet, HEP, INA i Hrvatska pošta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto