Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Studija otkrila da su virusi opasniji ako se zarazite ujutro

None Foto: Wikimedia

Razmnožavanje virusa, za razliku od bakterija i parazita, posve ovisi o mehanizmima unutar stanica koje se dramatično mijenjaju tijekom 24 sata, u obrascu poznatom kao bioritam.

Virusi su opasniji kada žrtve inficiraju ujutro, pokazuje studija sveučilišta u Cambridgeu.

Istraživanje je pokazalo da su virusi deset puta uspješniji ako zaraza krene u jutarnjim satima, prenosi BBC u utorak.

Studija je otkrila da su infekcije opasnije ako se iz nekog razloga, poput smjenskog rada ili vremenske razlike, poremeti uobičajeni bioritam.

Razmnožavanje virusa, za razliku od bakterija i parazita, posve ovisi o mehanizmima unutar stanica koje se dramatično mijenjaju tijekom 24 sata, u obrascu poznatom kao bioritam.

Poremećaj bioritma zapravo znači da je tijelo "zaključano" u stanju koje omogućuje lakše razmnožavanje virusa, pojašnjavaju stručnjaci.

U istraživanju su miševi zaraženi virusom gripe i herpesa. Oni koji su inficirani ujutro imali su deset puta više virusa od onih koji su zaraženi navečer.

"Virusu su potrebni svi mehanizmi u pravo vrijeme, u suprotnom možda nikad neće početi djelovati. No, čak i manja zaraza u jutarnjim satima može se brzo proširiti i posve ovladati tijelom", rekao je prof. Akhilesh Reddy.

On smatra da bi to otkriće moglo pomoći u kontroli epidemija.

"Kada bi u pandemijama ljudi tijekom dana ostali u kućama, to bi moglo biti jako važno i spasilo bi brojne živote", istaknuo je Reddy.

Komentari (21)
  • logično, virusi su ujutro odmorniji i orniji za napadati nego popodne....

    16. 8. 2016,   14:36
  • ..znači ipak vrijedi ona stara narodna...svako jutro jedna rakijica da ubije viruse...

    16. 8. 2016,   10:43
  • treba jesti voće i povrće što više

    16. 8. 2016,   11:21