Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sud je presudio odštetu zbog alergije na Wi-Fi internet signal

None Foto: Fotolia

Iako znanstvenici kažu da radijske frekvencije koje susrećemo u svakodnevnom životu nisu opasne, sud u Francuskoj dodijelio je odštetu zbog alergije na Wi-Fi

Postoji li alergija na Wi-fi signal? To relevantne znanstvene studije nisu zasad uspjele ustvrditi. No, unatoč tome prošloga je tjedna francuski pravosudni sustav donio rijetku presudu odštete od oko 800 eura jednoj ženi (39) jer se muči s " elektromagnetskom hiperosjetljivosti".

To je jedan od prvih puta da je neki sud prepoznao EHS - sindrom elektromagnetske hiperosjetljivosti. Izravnih dokaza o štetnosti Wi-Fi signala nema. 

EHS jest prepoznat kao sindrom od Svjetske zdravstvene organizacije, sa sigurnošću je utvrđeno da pacijenti doista osjećaju određene smetnje. No, Svjetska zdravstveno organizacija ne navodi niti ne tvrdi da Wi-fi signali uzrokuju EHS, nego samo da simptomi postoje. 

Problem je što se radi o općim simptomima koji se javljaju kod cijelog niza smetnji, a to su: glavobolja, mučnina, umor, osip ili neki drugi dermatološki problem, a često i više tih simptoma istovremeno.

Teorije o EHS-u navode da je moguće da nešto iz okoliša izazove EHS,  bez da je riječ o Wi-Fi signalu, a moguće je i da se simptomi jave iz straha da su Wi-Fi signali štetni.

Također, te simptome bi moglo izazvati i fluorescentno svjetlo gadgeta i odbljesak, pogotovo ako koristite smartphone ili tablet u mraku. 

Ako bi sudovi počeli redovitije dodjeljivati odštete na ime štetnosti Wi-Fi signala, to bi značilo legitimiziranje tvrdnji da su Wi-Fi te radijske frekvencije štetne po ljudsko zdravlje. To bi zasigurno prouzrokovalo da više ljudi osjeti te simptome pa makar se i radilo o placebo efektu

Medicinari obično kažu da radijske frekvencije koje susrećemo u svakodnevnom životu nisu opasne te da su male jačine. 

Komentari (27)
  • Ja dobijem alergiju kad je slab Wi-Fi

    3. 9. 2015,   00:41
  • Ja bi odštetu zato što svako malo čitam gluposti na ovom i sličnim portalima.

    2. 9. 2015,   22:13
  • Eh, kak je danas lako zarađivat pare.. traži odštetu za kojekakve gluposti....

    2. 9. 2015,   22:05