Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Superbakterija otporna na sve antibiotike širi se bolnicama

None Foto: pixnio.com

Stručnjaci smatraju da se superbakterija brzo širi zbog pretjerane upotrebe antibiotika na odjelima za intenzivnu skrb. Može biti smrtonosna kod teško bolesnih pacijenata ili onih na bolničkom liječenju

Superbakterija otporna na sve poznate antibiotike širi se bolnicama diljem svijeta, upozoravaju australski znanstvenici. 

Znanstvenici sa sveučilišta u Melbourneu otkrili su tri vrste otpornih bakterija u uzorcima iz deset zemalja, uključujući sojeve u Europi koji su otporni na sve lijekove trenutačno raspoložive na tržištu. 

"Počeli smo u Australiji, ali smo proširili istraživanje i otkrili je u mnogim zemljama i u brojnim ustanovama diljem svijeta", kaže Joseph Howden, voditelj mikrobiološkog laboratorija sveučilišta.

NEMA VIŠE I BRIJANJA Zbog superbakterija savjetuje se samo pranje prije operacija

Bakterija znana kao Staphylococcus epidermidis povezana je s poznatijom i smrtonosnijom MRSA-om.

Može se prirodno pronaći na ljudskoj koži, a najčešće se njome inficiraju starije osobe ili pacijenti s protetskim implantatima poput katetera ili umjetnih zglobova.

"Može biti smrtonosna, ali obično u pacijenata koji su već teško bolesni ili su na bolničkom liječenju. Teško ju je pobijediti i infekcije mogu biti teške", napominje Howden. 

Njegov tim proučavao je stotine uzoraka S. epidermisa iz 78 svjetskih bolnica i otkrio sojeve koji su s malim izmjenama u svojoj DNK postali otporni na dva najčešća antibiotika kojima se liječe bolničke infekcije. 

REUTERS/PIXSELL SUPERBAKTERIJA Europu napadaju bakterije, otporne su na najjače lijekove

"Ta dva antibiotika nisu slična sastava i ne biste očekivali da će samo jedna mutacija poništiti djelovanje obaju", dodala je znanstvenica Jean Lee, suautorica istraživanja. 

Stručnjaci smatraju da se superbakterija brzo širi zbog pretjerane upotrebe antibiotika na odjelima za intenzivnu skrb, gdje su pacijenti najbolesniji pa se i najjači lijekovi propisuju rutinski. 

Svjetska zdravstvena organizacija već dugo upozorava da prekomjerna upotreba antibiotika potiče razvoj otpornih i ubojitih sojeva bakterija.

Howden je kazao da njegova studija, objavljena u časopisu Nature Microbiology, pokazuje potrebu za boljim razumijevanjem načina kako se šire zaraze i koje bi bakterije bolnice trebale "ciljati". 

"S obzirom na sve bakterije u bolnicama, nema nikakve sumnje da je otpornost na antibiotike jedna od najvećih opasnosti u bolničkom liječenju diljem svijeta", naglasio je. 

Komentari (7)
  • I tako ja u KB Đubrava (morao sam malo promijeniti ime da se ne kuži) ležim nakon operacije s friškom ranom, svaki dan mi ulazi lik u sobu i trabunja 30 min, pa u drugu sobu 30 min. Dotični je već eto 2 mj u bolnici. Pitam ja što je njemu, kažu dobio MRSU, pa leži u izolaciji. Zbunjen, pitam sestru što su vrata izolacije vječito otvorena, te što se osoba koja bi trebala biti izlorana šeta po sobama, i što je još gore po drugim odjelima šeta iz dosade. Ona kaže, odustali smo odavno, jer doktor ne reagira...i tako to...

    4. 9. 2018,   14:08
  • Kao i svaki organizam, bakterija ima DNK a ona pamti sve što je napada a ako prepozna napad , stanica se brani. Bilo je samo pitanje vremena kada će postati otporne.

    7. 9. 2018,   19:19
  • a medju politicarima nista A ?????? 🤔🤔🤔🤔🤔

    4. 9. 2018,   14:01