Obavijesti

Tech

Komentari 8

Superzahod: ‘Kakicu’ dijeli na gnojivo i vodik, ne treba vodu

Superzahod: ‘Kakicu’ dijeli na gnojivo i vodik, ne treba vodu
1

NA SOLARNU ENERGIJU: Bill Gates (63) vjeruje da će njegov revolucionarni zahod spasiti više milijuna života i donijeti uštedu u milijardama dolara

VIDEO

Bill Gates (63) potrošio je sedam godina i uložio 200 mil. dolara (1,3 milijarde kuna) u istraživanje nove generacije izuma bez kojeg danas ne možemo zamisliti život - zahoda bez vode.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:06

- Tehnologija koju ćete sad vidjeti predstavlja najvažniji napredak u sanitaciji u posljednjih 200 godina - ne krijući uzbuđenje kazao je Gates na sajmu u Kini.

Pokazujući prozirni spremnik s ljudskim izmetom, rekao je da on sadrži 200 bilijuna Rotavirusa, 20 milijardi bakterija Shigelle i 100.000 jajašaca raznih parazita.

Gates vjeruje da novi pristup sterilizaciji ljudskog otpada može spriječiti gotovo pola milijuna smrti godišnje povezanih s kolerom i sličnim zarazama te uštedjeti 233 milijarde dolara (1,5 bilijuna kuna), koje odlaze na liječenje tih bolesti.

Milijardera je osobito fascinirao sustav kalifornijskog Tehnološkog instituta. Oni su razvili elektrokemijski reaktor koji rastavlja vodu i ljudski izmet u gnojivo i vodik. Vodik se potom može pohraniti u baterije kao energija. U nekim gradovima više od polovice volumena ljudskog otpada vrati se u okoliš bez ikakva tretmana. Za svaki dolar uložen u sanitaciju, u globalnoj ekonomiji vrati se 5,5 dolara (35,8 kuna), izračunala je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

- Ljudski otpad koji se pravilno tretira može biti ekonomski vrlo privlačna investicija zbog smanjenja troškova u zdravstvenom osiguranju - objasnio je za Bloomberg Guy Hutton, viši savjetnik za vodu, sanitaciju i higijenu pri Unicefu.

Dodao je da čak 2,3 milijarde svjetskog stanovništva još živi bez kanalizacije ili osnovnih higijenskih uvjeta.

Gates predviđa da bi reizumljeni zahod do 2030. godine mogao generirati godišnji prihod od šest milijardi dolara (39,1 milijarda kuna).

Za nove, ekološke zahode prije svega su zainteresirane škole, postrojenja i institucije sa zajedničkim kupaonskim prostorijama. Cilj je da trošak ovih ekoloških zahoda ne bude veći od 5 centi (oko 32 lipe) na dan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.