Obavijesti

Tech

Komentari 16

Svaka litra pitke vode je dragocjena – štedite dok imate

Svaka litra pitke vode je dragocjena – štedite dok imate
2

Najviše vode u kući potroši se na održavanje higijene tijela i na ispiranje WC-a. Neispravne slavine rasipaju vodu i troše novac. Razmislite i o štednim vodokotlićima

VIDEO

Prosječni građanin potroši dnevno oko 200-300 litara pitke vode. U nekim razvijenim zemljama, gdje je industrija veoma razvijena i po naseljima, potrošnja vode prelazi preko 500 litara po stanovniku na dan, dok u nekim zemljama u razvoju jedna osoba, u prosjeku, potroši 10 litara vode na dan. Potrošnja vode u WC-u dnevno u prosječnom kućanstvu iznosi oko 24 litre. Ne razmišljamo o tome, no ova se količina vode odnekud mora pribaviti – uglavnom je to javni vodovod. Ali tko sakuplja kišnicu i koristi je za potrebe u vlastitom domu zasigurno će puno uštedjeti i pomoći u zaštiti okoliša.

Najviše vode u kućanstvu potroši se na održavanje higijene tijela i na ispiranje WC-a. Neispravne slavine nepotrebno rasipaju vodu i troše novac: samo jedna kap vode u sekundi iz neispravne slavine godišnje naraste na slap od 6.200 litara. Ako voda iz vodokotlića curi u tankom mlazu, u sat vremena iscure i do 4 l, a u jednom danu 88 litara. Za održanje higijene WC-a trošimo gotovo jednu trećinu ukupne dnevne potrošnje vode. Moderni vodokotlići napravljeni su tako da se isti učinak može postići i s dvostruko manjom količinom vode. 

Prema procjenama u Hrvatskoj je instalirano između milijun i milijun i pol vodokotlića koji za ispiranje dnevno ispuste od 300.000 do 500.000 m3 vode. Kada bismo svakom kotliću smanjili samo jednu litru zapremnine, uštedjeli bismo vode koliko popijemo u tom istom danu. A supstitucijom svih vodokotlića na sustave niskog protoka, procijenjene godišnje uštede bi iznosile oko 2×108 m3 što je veći volumen od volumena najvećeg hrvatskog jezera – Vranskog jezera.

Kućanski aparati koji učinkovito koriste vodu, vodokotlići s malim protokom vode, tuševi s malim protokom vode, smanjenje curenja i rasipanja vode smanjuju potrebe za izvorima vode i štedi energiju i vodu. Primjerice, noviji vodokotlići nude dvije mogućnosti: kratkim pritiskom se prazni samo dio vode iz spremnika, a duljim pritiskom cijeli sadržaj vodokotlića. No, i kod starijih se vodokotlića ta funkcija može nadograditi pomoću malenih utega koji se objese na središnju cijev vodokotlića. Tako možete puštati vodu u određenim dozama. Cijena štednih vodokotlića kreće se od 170 kn.

Na tržištu su sve dostupniji štedni vodokotlići raznih proizvođača, pa i cijene variraju. Jelušići cu odabrali TECE vodokotlić zbog kombinacije dvokoličinskog ispiranja i ispiranja s 4,5 litre. Na taj način će moći uštedjeti do 50% vode – za razliku od tehnike ispiranja s 6 ili 9 litara koliko imaju standardni vodokotlići. Zahvaljujući dvokoličinskoj tehnici ispiranja, u slučaju manje potrebe koristi se manje ispiranje sa samo 3 litre vode.

Važno je napomenuti da ukoliko renovirate kupaonicu uzmite u obzir da su odvodne cijevi u stanogradnji često dimenzionirane za velike količine vode za ispiranje. TECE vodokotlić moguće je naknadno preurediti na puno ispiranje s 6 ili čak 9 litara vode. Tako i kod starih odvodnih sustava ne dolazi do začepljenja. 

Vodoinstalater vas može upozoriti da se nakon instalacije WC-a keramika ne ispire dovoljno dobro. Kod uobičajenih izljevnih ventila pritisak ispiranja se naknadno može samo prigušiti, ali ne i povećati. TECE ventil ima rješenje za taj problem: izmjenom standardno ugrađenog prigušnog prstena, pritisak ispiranja se i naknadno može povećati. U slučaju prskanja preko ruba WC-a, svakako se može i smanjiti.

Održavanje vodokotlića jednako je jednostavno kao i sama ugradnja. Kod zamjene ventila ne treba rastavljati ili otvarati pojedine dijelove: ventil čini jedinstvenu cjelinu, u kojoj su svi dijelovi međusobno čvrsto spojeni. Također, s vremena na vrijeme stavite vodotopivu boju u vodokotlić - primjetite li tragove boje u wc školjci, znači da vodokotlić ima gubitke te je potrebno ukloniti uzrok curenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama
Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja