Obavijesti

Tech

Komentari 19

Svaki dan nepotrebno bacamo i 70 litara vode: Bacamo novac

Svaki dan nepotrebno bacamo i 70 litara vode: Bacamo novac
1

Jedan čovjek dnevno u prosjeku potroši oko 140 litara pitke vode u domaćinstvu. U četveročlanom domaćinstvu tako godišnje "otječe" preko 200.000 litara vode.

VIDEO

Skupljanje kišnice nije izmišljanje tople vode. Generacijama se kišnica skuplja i koristi u domaćinstvu. U nekim područjima bez vodovoda, pitka voda se kupuje i koristi za piće i kuhanje, a kišnica posluži za sve ostalo. Jedna osoba dnevno potroši oko 140 litara pitke vode u domaćinstvu, od toga se oko 45 dragocjenih litara potroši za ispiranje toaleta. Tako u četveročlanom domaćinstvu godišnje "otječe" preko 200.000 litara vode. Gotovo polovica te vode može se nadomjestiti kišnicom. Život u stanovima, nažalost, odvikao nas je od tog gratis resursa koji pada s neba.

Jelušići će iskoristiti besplatnu vodu. Kišnica će se skupljati na krovu i sa žlijeba slijevati putem jedne cijevi u podzemni spremnik. Putem druge cijevi kišnica će se dovoditi u kuću za potrebe tuširanja, ispiranja toaleta ili pranja u perilici rublja, odnosno do vrtne slavine. Elektronska pumpa s regulatorom osigurava jednakomjerni pritisak u sistemu. Ista naprava ujedno mjeri nivo vode u spremniku te u slučaju sušnog razdoblja automatski dolijeva pitku vodu.Pravilnim postavljanjem cijevi izbjegava se mogućnost dodira kišnice s pitkom vodom. Upravo stoga je potrebno da cijevi postavlja stručna osoba.

Gotovo polovica vode koja se troši u kućanstvu mogla bi se nadomjestiti kišnicom.

Ako gradite kuću, korisno je planirati podzemni spremnik za kišnicu, kako sve potrebne cijevi za prikupljanje i odvodnju kišnice ne naruše estetski izgled okućnice. Ovaj je sistem sabiranja kišnice složeniji i zahtijeva stručne osobe prilikom montiranja, dakle, skuplji je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cijena spremnika ovisi o namjeni, broju potrošača vode, veličini krova i zapremnini. Primjerice, za zalijevanje vrta površine 300 m2, preporučuje se spremnik od 2.500 litara, a površina krova na kojem će se skupljati kišnica mora biti najmanje 40m2. Takav spremnik košta oko 8.000 kuna. Ako će se kišnica koristiti i za kućanstvo, za peteročlanu obitelj preporučuje se spremnik od 5.000 litara, za koji je potrebna površina krova oko 80m2. Za takav spremnik pripremite 12.000 kuna. Cijena, jasno, ovisi o kvaliteti spremnika, cijeni montaže i dostave, dodatnoj opremi, i terenu u, ili na koji se postavlja.  

Međutim, postoje i vrlo jednostavni i jeftini nadzemni spremnici. Oni se uglavnom koriste za zalijevanje vrta. Poželjno je nabaviti kontejner s poklopcem i ventilom za ispuštanje tekućine. Također, tu su i dodatna pomagala kao što je priključak cijevi i ručna pumpa. Ono što je također vrlo važno jest ugrađivanje filtera u cijev žlijeba. Zadaća filtera je uklanjanje krupnijih nečistoća koje kišnica donosi sa sobom (lišće i slične prljavštine). Kišnica koja će se koristiti u kućanstvu će ipak proći kroz mehanički i kemijski sustav pročišćavanja, uz redovito testiranje kvalitete vode.

U vrijeme kada nisu postojali sofisticirani sustavi pročišćavanja kišnice, ljudi su koristili pijesak, šljunak, ugljen i razne mreže, a nekad bi se u cisternu stavljale jegulje koje su svoje stanište održavale čistim. Jelušići neće nastaniti jegulje u svoje spremište za kišnicu, već se osloniti na suvremenije metode.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković