Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sve je krenulo s njim: Računalo koje je donijelo novu revoluciju

None Foto: Apple/Profimedia 7

Steve Jobs je 6. svibnja 1998. predstavio iMac, računalo koje je prvo donijelo slovo i u imenu Appleovih proizvoda, ali i označilo početak Appleove renesanse nakon njegova povratka u kompaniju

Steve Jobs je na današnji dan prije 20 godina svijetu otkrio iMac. Bilo je to sasvim drugačije računalo od onog na što su mnogi tada bili navikli, ali i računalo koje je bilo zaslužno za novu revoluciju američkog diva koja traje i do danas. 

iMac je prema današnjim standardima prilično skromno računalo, ali u tadašnje vrijeme Apple je uspio njegovih 233 MHz, 32 MB RAM-a i hard disk od 4 GB ugurati zajedno s ekranom od 15 inča unutar jednog kućišta, koje je pritom izgledalo sjajno  i pomoglo Appleu da se vrati u središte pozornosti te promijenilo svijet tehnologije.

Apple Founder Steve Jobs is Dead at Age 56 | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Ovo je bio i prvi uređaj koji nas je uveo u eru slova "i" koje  danas praktično sastavni dio Appleova identiteta. iPhone, iTunes, iPod, iSight, iWorks... sve je to nastalo zahvaljujući uspjehu iMaca. Originalno je slovo i u imenu označavalo internet jer je iMac bio jednostavan za spajanje i u samo par minuta od raspakiravanja mogli ste biti online. Upravo to oslanjanje na internet bilo je snažno i u marketinškim kampanjama. 

Isto tako, i je bio vezan i uz individualnost i inovacije. No zanimljivo kako je za ime iMac u stvari zaslužan Ken Segall iz oglašivačke agencije u Los Angelesu koja je radila s Appleom. Jobsova prva ideja za ime bila je MacMan, no kasnije se zagrijao za iMac, a taj prefiks prelio se u cijeli niz Appleovih uređaja i softvera.

 iMac se odlučio oslanjati na USB sučelje za spajanje perifernih uređaja, poput tipkovnica, miševa, printera... što je korisnicima trebalo olakšati korištenje, ali je poslužilo i kao pravi poticaj za rast i širenje USB-a. Sjećate li se disketa? U to doba mnogi su ih još koristili, ali iMac je stigao bez disketne jedinice i Apple je odlučio tako biti korak ispred vremena i poručiti korisnicima da se podaci šalju online ili preko lokalne mreže, prenosi MacWorld.

Šareni iMac bio je i pravo osvježenje u moru sivih i bež kutija koje su dominirale na tadašnjim stolovima u našim domovima ili uredima. Krivulje, dizajn s retro elementima i prozirna kućišta u boji bili su nešto novo, a to je potaknulo cijeli niz klonova sličnog dizajna. I to ne samo među računalima. Brojni kućanski uređaji preuzeli su sličnu kombinaciju boja, a čak i kad je iMac mijenjao dizajn, Apple je bio toliko dobar u tome da su brojne kompanije kopirale i te elemente sa kasnijih iMac računala. 

Foto: Marcin Wichary/Flickr

Dolazak iMaca uslijedio je godinu nakon Jobsova povratka u kompaniju iz koje je izguran sredinom '80-ih. Jobs je nakon povratka otpisao neprofitabilne proizvode i uredio poslovanje, a iMac je bio jasni njegove moći da izbaci fantastične proizvode. U godini prije Jobsova povratka, Apple je bio u gubitku od 878 milijuna dolara, a već sljedeće godine imali su 414 milijuna profita i to je bio prvi profit u tri godine. Samo tri godine kasnije stigao je iPod, a streloviti rast Applea uslijedio je dolaskom iPhonea. 

Foto: Apple Krajem prošle godine stigao je iMac Pro u najsnažnijoj verziji dosad

Komentari (19)
  • Jalan_dečko. Ako te ne zanima nemoj čitati, pusti nas budale da uživamo u svojim iMacovima, iPhoneovima, iPadovima itd. a ti se drži Windowsa, Androida ili već na čemu jesi.

    6. 5. 2018,   13:41
  • Imam preko 3 godine Macbook Pro mid 2014(512 SSD) 16GB RAM onda 1st iPad Pro 12.9" onda Mac mini 2012 128 SSD + 500GB HDD 16GB RAM (služi me savršeno kao kućni media centar već preko 5godina) i iPhone 6plus i sve ama baš sve savršeno šljaka od prvog dana ništa servisa nije vidjelo a sve mi se čini da neće uskoro. E sad jesam li imao sreće sa ovim strojevima ili su stvarno kvalitetno složeni da rade odlično prije ipak brijem da je to u pitanju.Ja stvarno imam samo odlična iskustva sa Appleovim proizvodima.

    6. 5. 2018,   14:03
  • Svaka čast stroju kao stroju, ali meni nije nikako legao. Jbg ja ga u poslu ne mogu koristiti jer su za 3d truba. Neću ni govorit o vezanju na farmu.

    6. 5. 2018,   17:51