Obavijesti

Tech

Komentari 19

Sve je krenulo s njim: Računalo koje je donijelo novu revoluciju

Sve je krenulo s njim: Računalo koje je donijelo novu revoluciju
7

Steve Jobs je 6. svibnja 1998. predstavio iMac, računalo koje je prvo donijelo slovo i u imenu Appleovih proizvoda, ali i označilo početak Appleove renesanse nakon njegova povratka u kompaniju

VIDEO

Steve Jobs je na današnji dan prije 20 godina svijetu otkrio iMac. Bilo je to sasvim drugačije računalo od onog na što su mnogi tada bili navikli, ali i računalo koje je bilo zaslužno za novu revoluciju američkog diva koja traje i do danas. 

iMac je prema današnjim standardima prilično skromno računalo, ali u tadašnje vrijeme Apple je uspio njegovih 233 MHz, 32 MB RAM-a i hard disk od 4 GB ugurati zajedno s ekranom od 15 inča unutar jednog kućišta, koje je pritom izgledalo sjajno  i pomoglo Appleu da se vrati u središte pozornosti te promijenilo svijet tehnologije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Apple Founder Steve Jobs is Dead at Age 56

Ovo je bio i prvi uređaj koji nas je uveo u eru slova "i" koje  danas praktično sastavni dio Appleova identiteta. iPhone, iTunes, iPod, iSight, iWorks... sve je to nastalo zahvaljujući uspjehu iMaca. Originalno je slovo i u imenu označavalo internet jer je iMac bio jednostavan za spajanje i u samo par minuta od raspakiravanja mogli ste biti online. Upravo to oslanjanje na internet bilo je snažno i u marketinškim kampanjama. 

Isto tako, i je bio vezan i uz individualnost i inovacije. No zanimljivo kako je za ime iMac u stvari zaslužan Ken Segall iz oglašivačke agencije u Los Angelesu koja je radila s Appleom. Jobsova prva ideja za ime bila je MacMan, no kasnije se zagrijao za iMac, a taj prefiks prelio se u cijeli niz Appleovih uređaja i softvera.

 iMac se odlučio oslanjati na USB sučelje za spajanje perifernih uređaja, poput tipkovnica, miševa, printera... što je korisnicima trebalo olakšati korištenje, ali je poslužilo i kao pravi poticaj za rast i širenje USB-a. Sjećate li se disketa? U to doba mnogi su ih još koristili, ali iMac je stigao bez disketne jedinice i Apple je odlučio tako biti korak ispred vremena i poručiti korisnicima da se podaci šalju online ili preko lokalne mreže, prenosi MacWorld.

Šareni iMac bio je i pravo osvježenje u moru sivih i bež kutija koje su dominirale na tadašnjim stolovima u našim domovima ili uredima. Krivulje, dizajn s retro elementima i prozirna kućišta u boji bili su nešto novo, a to je potaknulo cijeli niz klonova sličnog dizajna. I to ne samo među računalima. Brojni kućanski uređaji preuzeli su sličnu kombinaciju boja, a čak i kad je iMac mijenjao dizajn, Apple je bio toliko dobar u tome da su brojne kompanije kopirale i te elemente sa kasnijih iMac računala. 

Dolazak iMaca uslijedio je godinu nakon Jobsova povratka u kompaniju iz koje je izguran sredinom '80-ih. Jobs je nakon povratka otpisao neprofitabilne proizvode i uredio poslovanje, a iMac je bio jasni njegove moći da izbaci fantastične proizvode. U godini prije Jobsova povratka, Apple je bio u gubitku od 878 milijuna dolara, a već sljedeće godine imali su 414 milijuna profita i to je bio prvi profit u tri godine. Samo tri godine kasnije stigao je iPod, a streloviti rast Applea uslijedio je dolaskom iPhonea. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle