Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Svi idu naprijed, mi nazad: Čak i roboti izbjegavaju Hrvatsku...

None Foto: dreamstime

Većina članica EU potpisala je pakt o umjetnoj inteligenciji. Hrvatska je među autsajderima koji se nećkaju o pridruživanju. Uz bok su nam još i Grčka, Rumunjska i Cipak

Kako bi uspješno konkurirale SAD-u i Kini, koje na svjetskoj razini uvjerljivo prednjače po razvoju sektora AI (engl. artificial intelligence), 24 zemlje članice Europske unije potpisale su u utorak pakt o umjetnoj inteligenciji. Hrvatska je među autsajderima koji se još nećkaju o pridruživanju.

Uz bok nam stoje još Grčka, Rumunjska i Cipar, koje također nisu pristupile paktu. Svaka zemlja koja je pakt potpisala obvezala se razmotriti da će iz javnih sredstava izdvajati novac za razvoj AI sektora.

- Ne čudi me što se to dogodilo. Velika je to šteta. Inače je naša država neambiciozna kad je u pitanju uključivanje u takve stvari. Primjera radi, još nismo ni članica CERN-a, dok susjedne Slovenija i Srbija jesu. To je zato što se nemamo ambicija uspoređivati se s najboljima već se nekako uvijek zadovoljavamo biti na dnu - smatra fizičar i profesor Ivica Puljak.

"Ulažemo u krive stvari" 

Dodaje kako će Hrvatska zbog ovog poteza sigurno još više zaostati za ostatkom svijeta. Francuska je nedavno objavila da ulaže milijardu i pol eura za razvoj i istraživanje umjetne inteligencije. Hrvatska, smatra Puljak, konstantno ulaže u neke druge, krive stvari, kao što su povlastice braniteljima i slično.

"EU zaostaje za SAD-om i Kinom" 

- Sve skupa me ne čudi. Pozivam ljude koji vode ovu zemlju da se probude iz sna o prošlosti, prestanu diskutirati o prošlosti i počnu pričati o budućnosti. Diskusija o umjetnoj inteligenciji i uključivanje u te trendove je apsolutni prioritet cijelog svijeta - zaključuje Puljak. Pasivnost naše zemlje odlično oslikava i primjer Norveške. Ta zemlja nije članica EU, no ipak je pristupila paktu. Nekoliko EU ministara naglasilo je da Unija mora usuglasiti etičke standarde o AI-ju jer jedino tako europske tvrtke mogu ostvariti prednost nad konkurentima.

Komentari (24)
  • I bolje za koje vrijeme ljudi če bježati od toga kada se zasite a onda če tražit mjesto gdje toga nema da se mogu odmorit

    12. 4. 2018,   11:38
  • Koja vražja AI a kilo mozga dvije marke!

    12. 4. 2018,   11:28
  • Ma nemoj da izbjegavamo ? Ajde da čujem u kojoj još državi ima 4 miliona robota ?

    12. 4. 2018,   12:51