Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tajanstvena hakerska skupina iza napada na Hrvatsku poštu

None Foto: Dreamstime

Hrvatska pošta već je pokrenula korake za uklanjanje zlonamjernih internetskih stranica i poslužitelja, no trenutačno su obje inačice aktivne navode iz Zavoda za sigurnost informacijskih sustava

Zavod za sigurnost informacijskih sustava na svojim stranicama objavio je nedavno priopćenje o phishing kampanji koja se najvjerojatnije širi preko elektroničke pošte, a meta je bila Hrvatska pošta. 

U priopćenju navode:

U tijelu poruke elektroničke pošte nalazi se poveznica na zlonamjernu stranicu hxxps://postahr.vip/. Protokol https je promijenjen kako bi se izbjeglo nenamjerno posjećivanje, a stranica se nalazi na IP adresi 93.170.105.32 na dediciranom poslužitelju u Nizozemskoj.
 
Na navedenoj stranici nalazi se sadržaj preuzet sa službenih stranica Hrvatske pošte, a odmah po posjećivanju stranice korisniku se nudi preuzimanje datoteke obavijest_o_posiljki.xls.
 
Do sada su poznate dvije inačice navedene datoteke.
Prva inačica predstavlja SILENTTRINITY zlonamjerni program koji se izvršava u memoriji računala i komunicira sa zlonamjernim poslužiteljem na adresi hxxps://176.105.255.59:8089. Zlonamjerni program dohvaća se putem SMB protokola.
Druga inačica predstavlja Powershell Empire zlonamjerni program koji se preuzima s adrese hxxps://posteitaliane.live/owa/mail/drafts.srf.
 
Hrvatska pošta već je pokrenula korake za uklanjanje zlonamjernih internetskih stranica i poslužitelja, no trenutačno su obje inačice aktivne. Zlonamjernim programom napadači mogu preuzeti kontrolu nad računalom i izvoditi proizvoljne naredbe pod ovlastima korisnika koji je otvorio XLS datoteku i omogućio izvršavanje makro naredbi.


ZDNet piše kako je tajanstvena hakerska skupina iza napada te da je on trajao od veljače do travnja kad je i otkriven te da iza hakera stoji neka država. Ističe se kako se između servera i ranijih napada mogu vidjeti određene veze u serverima. Spominje se napad u kojem su hakeri iskoristili WinRAR propust kako bi zarazili ukrajinske državne službe koristeći program Empire i isti server.

Komentari (2)
  • jugozomboidi i crvena peronospora napadaju srce rvackog bogatstva

    15. 7. 2019,   23:17
  • samo ću reći ovo ....hakeri su i izmislili kompjuter kao što su sastavni dio lemera,krekera i naravno hakera...

    14. 7. 2019,   19:42