Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tek naučio igrati, pa pobijedio nikad viđenim potezima u šahu

None Foto: Dreamstime

AlphaZero je umjetna inteligencija u vlasništvu Googlea koja je nedavno za par sati naučila šah, a potom pobijedila majstora potezima koje nitko nije vidio u povijesti ove igre

Elon Musk nas često upozorava na opasnosti umjetne inteligencije koju bi netko mogao pustiti bez kontrole, a i brojni znanstvenici, poput Michaela Wooldridgea s Oxforda, upozoravali su na strojeve koji bi mogli postati toliko kompleksni da ih više nećemo moći razumjeti ili predvidjeti njihove radnje. 

AlphaZero je najnoviji program koji pokazuje koliko se brzo razvijaju roboti i umjetna inteligencija. Ovog tjedna je postao najbolji igrač šaha koji je pobijedio drugo računalo u maratonu od 100 partija. Međutim, ono što djeluje zastrašujuće je činjenica da je AlphaZero sam sebe naučio igrati šah u samo četiri sata. Jednostavno su mu dali pravila igre i uputu da uči igrati tako da pobjeđuje sam sebe, prenosi Daily Mail.

'UNIŠTIT ĆE NAS' Muska šokirao robot: Ovo je ništa, pričekajte par godina...

Ne samo da je naučio igrati, već je razvio potpuno inovativne taktike i poteze koji nisu zabilježeni u više od 1500 godina koliko postoji šah kao igra. Engleski šahovski majstor Simon Williams u šali je rekao kako je 6. prosinca AlphaZero zagospodario svijetom šaha, ali kasnije i porobio ljude i pretvorio ih u svoje ljubimce. 

AlphaZero je inače program tvrtke DeepMind koju je Google kupio 2014. godine za 400 milijuna funti. Radi se o algoritmu koji uči po principu strojnog učenja. Što mu više podatka daju, to je pametniji i mijenja se novim znanjima. No, brzina kojom postaje pametniji je daleko iznad svega što je moguće kod nas ljudi. 

Njegove mogućnosti neće biti važne samo za igranje šaha, već i kod spašavanja ljudskih života. AlphaZero se koristi u bolnicama gdje analizira nalaze pacijenata s tumorima u vratu i mozgu, a na isti način će ova umjetna inteligencija biti sve bolja i brža u analiziranju nalaza i boljem detektiranju od ljudi. Tako bi zračenje moglo biti puno bolje ciljano sa što manjom štetom za zdravo tkivo. Isto tako, u drugoj bolnici robot analizira tisuće nalaza skeniranja očiju koji se obave svakog tjedna. 

Physicist Stephen Hawking sits on stage during an announcement of the Breakthrough Starshot initiative with investor Yuri Milner in New York HAWKING UPOZORAVA Pametni roboti potpuno bi mogli zamijeniti ljudsku vrstu

Ono što je problem kod AlphaZero, IBM-ova Watsona i sličnih umjetnih inteligencija je pitanje privatnosti i kontrole kad se liječnički nalazi ogromnog broja ljudi daju u ruke Googleu i sličnim kompanijama. Inače, Google kaže da se svi podaci koje analiziraju mogu dati na uvid NHS-u (Nacionalnoj zdravstvenoj službi). 

Komentari (17)
  • A kojim potezima je to napravio?...cijeli clanak procitah samo zbog tog...

    22. 12. 2017,   19:20
  • Di su ti potezi?

    22. 12. 2017,   18:59
  • Dajte nama jednog za ministra financija.

    22. 12. 2017,   19:40