Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tekućine za auto stakla sadrže alkohol pa su lako zapaljive

None Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

Previše koncentrirane otopine mogu oštetiti metlice brisača jer sadrže dosta alkohola. Ako ih previše razrijedimo gube svojstva i prije će se zamrznuti

Zimske tekućine za čišćenje vjetrobranskih stakala automobila imaju takav sastav da ne smrzavaju pri temperaturama znatno nižim od nule, što je posebice važno spriječiti u vožnji.

Najčešće je to etilni alkohol jer dobro snižava ledište vode. No može se koristiti i etilen glikol odnosno antifriz. Zimi se u spremnik nikako ne preporučuje ulijevati samo vodu, kako ne bi došlo do smrzavanja u sistemu i njegovog oštećenja.

Kako zimske tekućine sadrže dosta alkohola, u njima nisu uvijek i konzervansi. Oni su važni ljeti kad se temperature u autu penju i na 60 stupnjeva Celzijevih jer se mogu razviti bakterije, na primjer legionele. Tijekom čišćenja mogu dospjeti u kabinu, a ako se udahnu izazvati upalu. Konzervansi u sredstvima su obično kao u deterdžentima za posuđe.

Foto: 24sata/24sata

U sredstvima za pranje stakla su i mirisni sastojci, koji u pravilu nisu navedeni nego su označeni pod nazivom parfemi ili mirisi, a najčešće se radi o mirisima agruma.

U svim sredstvima za pranje, pa i u ovima za staklo, moraju biti i tenzidi koji smanjuju površinsku napetost vode i tako omogućavaju pranje. Sredstva za zimsko pranje vjetrobranskih stakala koja imaju neionske tenzide bolje peru u tvrdoj vodi. No i anionski će dobro oprati vjetrobran. Tenzidi također pomažu da se snizi ledište vode. U nekim proizvodima je i denatonium benzoat, bitrex, vrlo gorka tvar koja se stavlja kako bi se spriječilo da ih djeca progutaju.

Komentari (27)
  • Da, milijoni auta izgorjeli od zapaljive tekucine za stakla

    9. 11. 2018,   06:23
  • Nista ne nagriza, tu je zanemarivo malo alkohola, mada pise drugacije, jer se i tekucina smrzne sta ne bi smjela na staklu, e sad <sonax ima jacu reklamu, umjesto da pravite sami? namazite staklo sa tekucinom, a smjesajte samo za u posudu,

    9. 11. 2018,   05:50
  • A je li se može piti umjesto rakije npr.???

    9. 11. 2018,   07:54