Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Temperatura koja ubija: U autu u Zagrebu izmjerili 74 Celzija

Autoklub Maksimir na svojoj internetskoj stranici objavljuje što se događa s ljudima i automobilima na putovanju ljeti, kad mnoge nesmotrenosti u vožnji mogu dovesti do rizičnih situacija

Autoklub Maksimir izmjerio je u četvrtak u parkiranom automobilu temperaturu od čak 74 Celzija pa su pozvali vozače da pripaze što ostavljaju u limenim ljubimcima, ali i da čiste vozilo jer ekstremne temperature u kombinaciji s prašinom i ostacima ulja mogu dovesti do zapaljenja.

Visoka temperatura u automobilu nedavno je u Hrvatskoj odnijela prvu ljudsku žrtvu, a pojavljuju se i druge manifestacije koje uzrokuju vrućine na ljude i automobile.

Autoklub Maksimir stoga je prije tri dana počeo mjeriti temperature zraka u parkiranom automobilu u Zagrebu, smatrajući da to može biti dobar pokazatelj stalnih opasnosti.

Temperatura od 74 Celzija pogibeljna je za sve živo što se nađe u automobilu, a ta vrijednost zabilježena je u četvrtak u 15 sati u automobilu parkiranom na suncu, dok je u hladu temperatura bila nešto viša od 33 stupnja.

To je, kažu u Autoklubu Maksimir svojevrsno upozorenje svim vozačima da obrate pažnju što ostavljaju u parkiranom automobilu, posebice kad je riječ o lakozapaljivim ili eksplozivnim materijalima i uređajima.

Prva iskustva mjerenja u Zagrebu pokazuju također da se temperatura u automobilu može promijeniti za četiri stupnja u roku osam minuta.

Autoklub Maksimir na svojoj internetskoj stranici objavljuje što se događa s ljudima i automobilima na putovanju ljeti, kad mnoge nesmotrenosti u vožnji mogu dovesti do rizičnih situacija.

Ekstremno visoke temperature, slojevi prašine na motoru, pomiješani s ostacima ulja mogući su uzročnici zapaljenja automobila, kažu u Autoklubu Maksimir, zaključujući da "čistoća ljeti sprečava nastanak većih šteta na vozilu".

U Hrvatskoj se dosad nisu provodila ispitivanja temperature u vozilima, a u drugim zemljama pokazalo se da temperature u zatvorenom parkiranom automobilu na suncu mogu doseći i do 90 stupnjeva.

 

Komentari (20)
  • zar su ljudi stvarno toliko otupili da im je potreban novinski članak kako se auto po ljeti na suncu ugrije?

    29. 7. 2019,   11:32
  • Bilo bi dobro znati koliko dugo je automobil bio na suncu do mjerenja u 15 sati.

    26. 7. 2019,   17:39
  • Ja cu na svojem sada izbusiti rupe na vratima sa obje strane da ima propuha, i klapne za zatvoriti, ma super,

    26. 7. 2019,   13:46