Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Test zimskih guma: Držite se što dalje od nepoznatih tvrtki

None Foto: dreamstime 6

Loši modeli su rijetki i pametnim se odabirom može mnogo uštedjeti ne žrtvujući kvalitetu guma. Samo dvije gume na testu nisu dobile prolaznu ocjenu

Njemački autoklub ADAC je u suradnji s drugim europskim autoklubovima, između ostalih i našim HAK-om, proveo tradicionalno sezonsko testiranje najzanimljivijih aktualnih modela guma na tržištu. Ovaj put su u fokusu bile gume za malo jeftinije automobile, što test čini zanimljivim mnogim vozačima u Hrvatskoj. Riječ je o gumama s dimenzijama 175/65 R14, pogodnima za mnoge starije gradske i kompaktne automobile, te o gumama s dimenzijama 205/55 R16, koje pristaju mnogim aktualnim i starijim kompaktnim modelima i automobilima iz srednje klase.

Mnogi će se, pritisnuti financijskim razlozima, odlučiti na kupnju najjeftinijih modela, što može biti vrlo loša odluka. Upravo najjeftinija guma u kategoriji 205/55 R16 H bila je najlošija i jedina koja u toj kategoriji nije dobila prolaznu ocjenu. Riječ je gumi Laufenn I Fit LW31, koja se u nas može naći na mnogim internetskim stranicama koje se bave prodajom guma, a na jednoj u opisu gume stoji “zimska guma Laufenn LW31 savršeno se nosi sa skliskim kolnicima zimi”. Ono što pokazuje test potpuno je suprotno.

I u skupini guma s manjim dimenzijama jedna nije dobila prolaznu ocjenu, štoviše njezine ocjene bile su lošije nego za model Laufenn. Riječ je o modelu Nankang Snow SV-3, koji je dobio najgoru moguću ocjenu za prianjanje i kočenje na snijegu.

Detaljne rezultate ovoga testa možete pogledati u tablicama, a ocjene su prema njemačkom sustavu - što su manje, to su bolje. 
Cijene smo prikupili u šest najvažnijih trgovina, no valja pratiti i konstantne akcije koje su trenutno aktualne.

Tako primjerice pomoću kupona u današnjem broju 24sata možete ostvariti popust od 20% na gume Continental, Pirelli, Vredestein, Toyo Tires, Momo Tires i General Tires koje nudi Crodux u suradnji s partnerom Auto Hrvatska.

Komentari (134)
  • a migdje sava eskimo s3 9dlicna guma bio sam sa njome na snijegu i namjerno stao nasred uzbrdice gdje je sve zaledeno bilo nikakvih proklizivanja stvarno sam se odusevio

    29. 10. 2018,   07:06
  • Sava eskimo S3 je bolja i od nekih u vrhu, a cijena prihvatljiva, za ostale gume vecinom placamo ime a ne kvalitet.

    29. 10. 2018,   07:51
  • Sve su to plaćeni oglasi.. Osobno vozim na Nexenu zadnjih 6 godina.. Ne divljam,ali se ni ne vučem po cesti. Ne kažem da su najbolje, ali omjer uloženog dobivenog je definitivno najbolji.

    29. 10. 2018,   07:16