Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tetris ima 31 godinu: Stvorio igru zbog koje je postao ovisan

None Foto: internet 2

Tetris je objavljen 6. lipnja 1984. godine, a Aleksej Pažitnov probnu verziju jedva je završio jer nije mogao prestati igrati. Igra navodno pomaže i oboljelima od PTSP-a

Za mene je Tetris kao pjesma koju pjevate i pjevate u sebi, i ne možete prestati, rekao je jednom zgodom Aleksej Pažitnov, čovjek koji je ovu veoma zaraznu videoigru osmislio 1984. godine u SSSR-u. 

Njezinu je zarazu i sam iskusio, i to odmah, dok je radio na njezinu razvoju. Probnu je verziju, prema vlastitom priznanju, tako jedva priveo kraju jer jednostavno nije mogao prestati slagati te svoje kockice. To što je Tetris kao virus i nije teško objasniti. Pažitnovljevo malo remek-djelo, naime, ima jednostavan, svima pristupačan princip. Djelići nazvani tetromini ili tetrade, sastavljeni od četiri kvadratića padaju s vrha polja za igru širokog deset i visokog dvadeset kvadratića. Igrač te djeliće može rotirati i slagati tako da između njih ne ostaje prazan prostor. Kad jedan red popuni djelićima, on nestaje, a kvadratići koji su bili iznad, padaju u novostvoreni prazan prostor. Kako tijek igre napreduje, djelići padaju sve brže te igrač ima sve manje vremena za razmišljanje i slaganje. Kad se djelići nagomilaju do vrha polja za igru, bez mogućnosti da se pojavi novi djelić, igra je gotova. Ime je, prema jednoj od verzija priče, Tetris dobio kombiniranjem riječi tetramin i tenis, koji je izumitelju Pažitnovu bio omiljeni sport. Vjerojatno nije mogao ni sanjati da će proizvod njegova uma postati jedna od najpopularnijih igara svih vremena, prodana u više od 70 milijuna kopija. Igralo ju je, prema raznim podacima, više stotina milijuna ljudi, do čak milijardu njih. Tko će, uostalom, znati? Zna se, međutim, sigurno to da ni danas, više od trideset godina nakon kreiranja, nimalo nije izgubila na popularnosti. Dobila je, doduše, mnoge varijante - ponoćni, junak, 3D, naravno, ali i kombinirano, Super Mario Tetris ili pak Farma Tetris, s tim da je ona klasična i dalje igračima omiljena. Tetris je na dugom putovanju prošao sve i svašta, kritike da je opasan, kao gadan virus, među ostalim, ali i pohvale da je ljekovit. Pažitnov je jednom izjavio da je Tetrisom ljudima dao sreću, bez obzira na tvrdnje da mladi (i) zbog njega puno sjede za monitorima. 

- Osim sporta, to im je jedina konstruktivna zabava - komentirao je značenje svoje igre. Jedno od objašnjenja njezine popularnosti dao je Tom Stafford za BBC. On smatra da je moć Tetrisa zasnovana na dubokoj psihološkoj potrebi za čišćenjem, ali i neprestanom nizanju nedovršenih zadataka. Sila koja nagoni ljude da iz kaosa prave red u neprestanom ciklusu malih zadataka koji nikad ne dosade dovela je i do toga da se razmotre ideje o korištenju ove igre u liječenju psihičkih bolesti. Najperspektivnije istraživanje na tu temu obavljeno je na Oxfordu, gdje su liječnici došli do ohrabrujućih rezultata u prevenciji posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) igranjem Tetrisa.

William Warby/Flickr

Nintendo je proslavio ovu igru diljem svijeta

Nintendova verzija Tetrisa na platformi Gameboy proslavila je igru diljem svijeta, a počela se prodavati 1989. S vremenom su izlazile mnoge unaprijeđene varijante, ali klasičnu nijedna nije ugrozila.

Komentari (4)
  • cim netko spomene tetris, odmah mi krene svirat muzika tetrisa u glavi, lijepa sjecanja....

    6. 6. 2015,   15:13
  • Tetris : toliko jednostavan a genijalan !

    8. 6. 2015,   18:19
  • to sam igro i na ericssonu T nešto (28?) :D

    9. 6. 2015,   08:35