Obavijesti

Tech

Komentari 21

Tinejdžer iz Karlovca napravio je konzolu kojom osvaja svijet

Tinejdžer iz Karlovca napravio je konzolu kojom osvaja svijet
5

Karlovčanin Albert Gajšak (18) svoju strast prema elektronici želi proširiti na druge te je napravio Makerbuino ručnu konzolu koju morate sami sastaviti prije igranja. Već je ostvario i glavni cilj na Kickstarteru

VIDEO

Gaming konzola koju možete sami sastaviti i pritom nešto naučiti novi je projekt Alberta Gajšaka, 18-godišnjaka iz Karlovca koji je u samo nekoliko dana na Kickstarteru uspio skupiti dovoljno novca da financira svoj projekt Makerbuino

Albert kaže kako je sve krenulo prije otprilike tri godine kad se igrao s elektronikom i mikroračunalima te je išao na razna natjecanja. Tad je vidio sličan projekt Gamebuino, ali ta je ručna konzola dolazila sastavljena. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To mi je bilo zabavno, ali ne i da dobijem složeno, pa sam krenuo slagati nešto inspirirano time i došao do prvog prototipa - ispričao je Albert za 24sata. S prototipom je išao na sajmove koji okupljaju slične hobiste i kako je vidio odlične reakcije tu mu je pala i ideja da bi to imalo potencijala za tržište. 

Osnovni cilj kampanje bio je prikupiti 10.000 dolara, a 19 dana do kraja kampanje već su na gotovo 20.000, a najviše uređaja naručili su iz SAD-a, što je i iznenadilo Alberta. Na drugom mjestu po broju narudžbi su Hrvati. No, njegov Makerbuino žele i u Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi...

Što je Makerbuino?

Vizualno podsjeća na GameBoy Advance, a radi se o uradi-sam konzoli koja dolazi u dijelovima i namijenjena je starijima od 11 godina. Kako bi je sastavili trebat će vam nekoliko osnovnih alata, poput lemilice, i dovoljno interesa za tehnologiju. Kroz sastavljanje konzole vodit će vas detaljne online upute, a pritom ćete i naučiti kako se barata lemilicom te usvojiti nova znanja o elektronici.

- Proteklih 10 mjeseci radio sam na usavršavanju dizajna Makerbuina, izradi dokumentacije i vodiča te prikupljanju informacija od testera - rekao je Albert kojem su velika pomoć u projektu otac Zoran i četiri godine mlađi brat Emil. 

Iako njegov otac, inženjer strojarstva, nema veze s elektronikom, Albert kaže kako je zahvaljujući njemu i krenula ta ljubav prema elektronici. Umjesto Legića, otac mu je jednom prilikom donio set za male elektroničare i tu se zarazio. Kasnije su krenuli kompliciraniji setovi i tečajevi robotike i elektronike.

Podržite li kampanju na Kickstarteru sa 35 dolara, tijekom svibnja bi trebali dobiti svoj Makerbuino set kojim ćete moći krenuti u izradu vlastite konzole. Regularna cijena ovog seta kasnije će biti 39 eura, odnosno oko 270 kuna.

Konzola dolazi s nekoliko predinstaliranih igara, no ovo nije konzola na kojoj će vas zabljesnuti grafički detalji najnovijih igara, već se radi o grafički jednostavnim, ali zabavnim igrama. 

Oni ambiciozniji moći će nakon sastavljanja i sami programirati vlastite igre jer se Makerbuino temelji na Arduino platformi. Albert je ovdje pripremio besplatni online vodič za programiranje, a dostupni su vam i brojni drugi servisi koji će vas uvesti u svijet programiranja. Osim igara u Makerbuinu, gomilu besplatnih igara moći ćete skinuti s interneta, a ako ćete biti zadovoljni svojom igrom i vi ćete je moći podijeliti s drugima.

Kako se radi o otvorenom projektu, svaki Makerbuino može biti i unikat s vlastitim tipkama ili maskom koju ćete sami izraditi (ako imate pristup 3D printeru), ali mogu se dodati i drugi hardverski moduli poput GPS-a, Wi-Fi modula ili akcelerometra što će otvarati brojne prilike za učenje. Tako i netko može za 550 dolara podržati kampanju te će dobiti 10 konzola i gomilu dodataka uz koje će ovo zasigurno postati odličan alat za učenje u nekoj školi. 

Nakon škole planira na FER

Maturant karlovačke gimnazije planira ove jeseni upisati i FER u Zagrebu te paralelno voditi ovaj projekt. Kako je s Kickstarter kampanjom krenuo taman pred kraj školovanja, kaže da ga svaki dan nešto iznenadi te da nije očekivao da će sve krenuti ovako uspješno. Dodaje da je s jedne strane i malo zahtjevno odgovarati na sve te projekte, ali da uz brata i oca ima i veliku pomoć prijatelja. 

- Opaka je bitka voditi ovo sve i brinuti o maturi, ali vrijedi toga - dodaje Albert. 

Ispričao je i kako već imaju otprilike uhodan sustav jer su izradili i prodali oko 120 ranijih verzija uređaja, a trenutno su smješteni u prostorijama Zajednice tehničke kulture gdje će i pakirati sve dijelove za njegov set koji će ići u prodaju. 

No, Albert ne planira stati samo na Makerbuinu. Dodaje kako ima ideju za još neke slične projekte koje želi realizirati te nove Kickstarter kampanje zbog čega je i otvorio tvrtku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje