Obavijesti

Tech

Komentari 43

Tinejdžerka napravila svjetiljku koja radi samo na toplinu tijela

Tinejdžerka napravila svjetiljku koja radi samo na toplinu tijela
3

Djevojka (15) iz Kanade izradila je jednostavnu šuplju svjetiljku i elektroniku koja električnu energiju proizvodi iz razlike u temperaturi između ljudskih ruku i zraka.

VIDEO

Ann Makosinski (15) dizajnirala je svjetiljku koja radi samo na toplinu ljudskog tijela te svojim izumom ušla u finale Googleovog natjecanja za znanstvenike. Djevojka iz Kanade bit će jedna od 15 izumitelja koji će predstaviti svoje projekte međunarodnim znanstvenicima u sjedištu Googlea u Kaliforniji. 

- Potpuno sam šokirana. Nisam očekivala ovo - rekla je djevojka za Global News, nakon što je Google objavio popis finalista. Dodaje da skoro nije ni stigla prijaviti projekt zbog gomile domaćih zadaća i lokalnog projekta na kojem se već angažirala. Prije nekoliko godina je saznala za Peltierov (termoelektrični) efekt te krenula testirati može li toplina ljudskih ruku biti dovoljna za napajanje LED žaruljica. 

Njezin izum zove se Hollow Flashlight (Šuplja svjetiljka) i potpuno je funkcionalna svjetiljka bez pomičnih dijelova ili baterije te može proizvoditi 5.4 mW energije i 5 kandela svjetlosti.

Izradila ju je koristeći četiri Peltier pločice koje s jedne strane grije dlan ruke, a s druge se hladi zrakom iz prostora te se tako proizvodi električna energija. Koristila je i aluminijsku cijev kako bi zrak mogao slobodno prolaziti i stalno hladiti jednu stranu pločica. Navodi kako je za rad potrebna razlika u temperaturi od samo pet stupnjeva Celzijusa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za CBC je ispričala da je bilo trenutaka kad je mislila da neće uspjeti, ali nakon mjeseci istraživanja i eksperimentiranja izradila je sklop koji radi. Materijali za izradu svjetiljke koštali su 26 dolara, a ako se krene u masovnu proizvodnju, svjetiljka bi mogla biti puno jeftinija. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle