Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

To je budućnost: Samsungov televizor može mijenjati oblik

None Foto: Samsung 2

MicroLED tehnologija donosi nove ekrane s velikim brojem LED-ica. Svaka emitira svoju svjetlost, što znači da ekrani mogu biti puno tanji, ali ovaj može biti i nepravilnih oblika

Nakon što su lani na CES-u prikazali grdosiju od televizora koja je i nosila naziv Zid, Samsung je sada na istom mjestu prikazao televizor s MicroLED tehnologijom u puno prihvatljivijoj dijagonali od 75 inča. 

Radi se o ekranu 4K rezolucije i novoj tehnologiji kojom Samsung želi parirati starim LED i novijim OLED televizorima. Ovakav ekran u osnovi koristi milijune sićušnih LED-ica crvene, zelene i plave boje koje emitiraju vlastito svjetlo kako bi prikazale sliku. U konačnici ne trebaju pozadinsko osvjetljenje te mogu biti iznimno tanki (verzija na CES-u je debljine 3 cm). Kako se LED-ice mogu i ugasiti pojedinačno nude vrhunske crne tonove te su imuniji na burn-in efekte (zapečena slika), a nude i ogroman raspon boja. 

Foto: Samsung

Uz kvalitetu slike, ovakav Samsungov ekran je modularan. To znači da se pojedinačni paneli mogu spajati kako bi nastao ogromni ekran od 219 inča ili ekrani različitih oblika. Dodatna prednost ovog sustava je i trajnost. Pokvare li se pikseli na pojedinom dijelu, dovoljno je samo zamijeniti taj dio a ne cijeli ekran. 

Televizor bi prema najavama već ove godine trebao u prodaju, ali cijena još nije poznata. Ono što je sigurno - neće biti jeftini.

Komentari (21)
  • Autoru članka svaka čast, vrhunski poznavaoc tehnologije kojem preporučujem da se idući puta posveti temi poljoprivrede.

    8. 1. 2019,   09:10
  • Moj televizor je širok 20 minđa....

    8. 1. 2019,   09:34
  • Neznam kako sam bez toga do sada živio... nezamislivo...

    8. 1. 2019,   10:14