Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nije dobro: Sadnja drveća nije dovoljna da spasimo naš svijet

None Foto: Pexels

Nova istraživanja pokazuju da jednostavno nema prostora da se prehrani cijeli svijet i da se posadi dovoljno drveća koja će ukloniti CO2 iz atmosfere

Svake godine u atmosferu izbacimo milijarde tona CO2 i nastavimo li tako, Zemlji bi mogla prijetiti prava katastrofa. Kako bi se borili protiv globalnog zagrijavanja moramo smanjiti emisije CO2 u atmosferu, a jedna od ideja je sadnja drveća. Ona koriste CO2 za rast, a ispuštaju kisik tako da se čini da smo svi na dobitku. 

No, najnovija istraživanja kažu da bi bilo potpuno nerealno posaditi toliko drveća da smanje emisije štetnih plinova kojima bi ostali unutar mjera Pariškog sporazuma, odnosno zadržali rast temperature unutar 2 Celzija, objavio je Institut za klimatska istraživanja u Potsdamu.

Površine koje bi trebali prekriti šumama bile bi tolike da bi eliminirale većinu prirodnih ekosustava ili bi utjecale na proizvodnju hrane. Jednostavnije, na svijetu nema dovoljno prostora da hranimo cijeli planet i posadimo potrebno drveće za uklanjanje CO2. Najodrživija opcija koja uključuje i stabla je smanjenje emisija i poboljšanje sposobnosti biljaka za apsorbiranje CO2. 

I dok se čeka odluka o tome hoće li SAD izaći iz Pariškog sporazuma, Kina je u četvrtak objavila da će se oni držati mjera i pozivaju ostale da to učine. Kina je već uložila milijarde u obnovljive izvore kako bi smanjili zagađenje oko svojih megapolisa poput Pekinga, a i premijer Li Keqiang rekao je kako im je u interesu držati se klimatskog sporazuma, prenosi Yahoo News.

- Jednom kad Kina dostigne određeni stupanj razvoja, mora se prebaciti na održiviji model, što znači da moramo gurati ekološki razvoj - rekao je premijer. 

Komentari (28)
  • A sta mislite zasto se vodu ratovi i ubijaju masovno ljudi? upravo iz tog razloga da nas ne bude previše na zemlji...

    1. 6. 2017,   13:05
  • Krenut će čistka. Pa UN je donio rezoluciju da se populacija mora smanjiti za 3 milijarde ljudi. Nekako sumnjam da će istrijebiti SAD, Francusku, Britaniju, Njemačku... .... dok za Kairo ili Bombay "razvijeni" svijet bude smislio neko plitko opravdanje

    1. 6. 2017,   13:16
  • Postoje TZV EKO certifikati i ako platiš dovoljno kubika koje smiješ zagadit kao tvrtka onda je to OK, zagađuj koliko želiš pa ih treba zapitat dali je tu u pitanju zaštita okoliša ili zarada?? Akademik Vladimir Paar je upozorio na činjenicu koja kaže da su i prije industrijske revolucije razine CO2 npr prije 10.000 godina bile i 3 puta veče nego sad a temperatura je bila 2 celzija niža od današnje! stvar jew u tome da oceani prirodno apsorbiraju sav CO2 iz atmosfere i tako termo-reguliraju globalnu temperaturu. Dokazano je i kako količina CO2 na globalno zatopljenje opčenito utjče samo 0,0004% dakle 4 PROMILA! Ovo sve se na tura radi extra profita odnosno prodaje nove tehnologije od auta,solara,pa prodaje certifikata itd. itd. LOVA,lova i samo lova i ništa osim love je u pitanju!

    2. 6. 2017,   10:35