Obavijesti

Tech

Komentari 10

Top 5 načina na koje možemo snimati fotografije mobitelom

Top 5 načina na koje možemo snimati fotografije mobitelom
1

Gotovo svi najčešće koristimo klasični pritisak na krug za snimanje fotografija na mobitelu, no tu je i cijeli niz metoda snimanja koje će pomoći da snimite bolju fotografiju

VIDEO

Mobiteli su skoro svima od nas postali glavni ili čak jedini fotoaparat u kućanstvu. Uz nas su uvijek, a jednostavno možemo odmah podijeliti fotografije s prijateljima i ukućanima. No ipak često ne iskoristimo priliku da snimimo najbolju fotografiju što možemo ili koristimo samo jedan način snimanja fotografija. 

Pokretanje videa...

00:42

1. Klasični okidač
Standardna velika tipka koja izgleda gotovo jednako u svakoj fotografskoj aplikaciji na mobitelima.

2. Tipke za glasnoću
Dok u glazbenim aplikacijama služe da bi pojačali ili smanjili ton, u kameri one mogu poslužiti kao okidač za fotografiranje. Ta je opcija često postavljena i automatski. Isto tako, uđete li u postavke kamere na većini mobitela možete odrediti i drugu namjenu za ove tipke, pa tako mogu služiti za zumiranje ili za fokusiranje. Upravo taj način snimanja olakšava fotografiranje dok morate spustiti telefon jako nisko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

3. Slušalicama vašeg mobitela
Kao što tipke za glasnoću mogu služiti za snimanje fotografija, isto će vam moći poslužiti i vaše slušalice. Naime, većina slušalica ima maleni dio u kojem se nalazi mikrofon i tipke za smanjivanje ili pojačavanje glasnoće. Kad su spojene na telefon, mogu preuzeti tu funkciju baš kao da ste pritisnuli tipke za glasnoću na rubu uređaja i na taj način postaju svojevrsni daljinski upravljač. Ovo je osobito korisno i kad želite snimiti što mirniju fotografiju s telefonom koji je na stativu ili položen uz neki čvrsti oslonac.

4. Bluetooth upravljač
Razni selfie štapovi dolaze sa zasebnim Bluetooth kontrolerom kako bi mogli lakše snimati fotografije dok se telefon nalazi na rubu štapa. U Bluetooth postavkama morate uključiti traženje uređaja, a telefoni (Android ili iOS) će prepoznati ovaj uređaj i da se radi o kontroleru, a oni najčešće imaju samo dvije funkcije i to za snimanje fotografija ili videa i ne traže zasebne aplikacije da bi to koristili.

5. Geste ili stisak (HTC U11)
Različiti uređaji imaju dodatne načine snimanja fotografija koje možete uključiti u postavkama kamere. Najčešće se tu radi o prepoznavanju vašeg osmijeha kako bi lakše snimili selfie, a kod nekih modela možete uključiti prepoznavanje dlana kao način za snimanje fotografija. Kad je to uključeno, sve što trebate je ispružiti telefon ispred sebe i nasmiješiti se kako bi vas uređaj detektirao i snimio fotografiju ili jednostavno ispružiti dlan da ga kamera registrira. HTC je prošle godine kod modela U11 uveo Edge Sense senzor u rub telefona kojim uređaj reagira na lagani stisak. Svaka vrsta stiska može imati svoju funkciju, pa i snimanje fotografija, a primjerice dva brza stiska mogu uključiti snimanje videa.

Najpopularniji i najjednostavniji je snimanje klasičnim okidačem. To je ono što svi znamo automatski, ali i na taj način možemo snimati kvalitetnije. Kako bi snimili što mirniju fotografiju jednom rukom možete držati telefon, a drugm lagano dotaknuti ekran. Mnogi telefoni imaju opciju i da dodir na bilo koji dio ekrana snimi fotografiju. 

Dok neki mobiteli imaju zasebnu tipku za okidanje fotografija, jednako će dobro poslužiti i tipke za glasnoću, a one mogu biti praktične kad snimate iz neugodnih pozicija ili ako morate spustiti mobitel jako nisko. Vaše slušalice također mogu poslužiti za snimanje fotografija jer većinom dolaze s tipkama za glasnoću na sebi, a mogu biti praktične ako snimate u pokretu ili kao odlično pomagalo pri snimanju fotografija sa stativom jer na taj način osiguravate mirnu fotografiju. Jednako mirnu fotografiju dobit ćete i pomoću raznih Bluetooth okidača. Oni često dolaze sa selfie stickovima, a nakon što ih uparite kao bilo koji zvučnik dobit ćete odličan dodatak za snimanje grupnih fotografija ili situacija gdje mobitel možda i nije odmah pri vašoj ruci. 

HTC je na svom ovogodišnjem top modelu U11 predstavio Edge Sense, sustav koji preko senzora u rubovima uređaja omogućuje da stiskom telefona obavite razne akcije, pa tako i snimite fotografiju kratkim stiskom ili ako tako isprogramirate, dugim pritiskom možete snimiti selfie. Ovo se pokazalo iznimno praktičnim kad želite brzo snimiti neku situaciju. Slično ovome su i razne geste koje imaju brojni telefoni koji omogućuju da snimite fotografiju smiješkom ili podizanjem ruke. 

Koji je vama najdraži način snimanja fotografija? 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica