Obavijesti

Tech

Komentari 10

Tragovi nacista i danas se vide u stablima na sjeveru Norveške

Tragovi nacista i danas se vide u stablima na sjeveru Norveške
1

Najveći brod Hitlerove ratne mornarice bio je tijekom rata uglavnom stacioniran uz norvešku obalu kako bi spriječio savezničku invaziju. Kako bi ga sakrili koristili su 'kemijsku maglu'

VIDEO

Nemilosrdna kampanja da se uništi Tirpitz, njemački ratni brod u Drugom svjetskom ratu ostavila je tragove u okolišu, vidljive do današnjih dana. 

Najveći brod Hitlerove ratne mornarice bio je tijekom rata uglavnom stacioniran uz norvešku obalu kako bi spriječio savezničku invaziju.

Nacisti su ga skrivali u fjordu i maskirali ga umjetnom kemijskom maglom, nekim oblikom dimne zavjese.

Taj je "dim" nanio veliku štetu okolnim stablima koja se može vidjeti u njihovim godovima, piše u četvrtak BBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Claudia Hartl sa sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu to je slučajno otkrila dok je istraživala borove u Kafjordu blizu Alta.

Dendrokronologinja je skupljala uzorke srčike kako bi stvorila sliku o klimi u tom području. Velike hladnoće i zaraze koje prenose kukci mogu značajno usporiti godišnji rast stabala, ali ne mogu objasniti potpuni izostanak godova u nekim stabilima koja potječu iz 1945.

Stručnjaci su pomislili da bi to moglo imati veze s Tirpitzom, koji je godinu dana prije bio usidren u Kafjordu gdje su ga napali saveznički zrakoplovi.

Arhivski dokumenti pokazuju da je brod radi kamuflaže ispustio klorosumpornu kiselinu. "Smatramo da je taj umjetni dim oštetio iglice borova", rekla je Hartl BBC-u. 

U jednom je stabIu opazila da od 1945. nije raslo devet godina. "Kasnije se oporavilo, ali trebalo je 30 godina da se vrati u stanje normalnog rasta. I dalje je ondje, živo je i doista impresivno", kaže dr. Hartl.

U ostalih su borova godovi prisutni, ali su izuzetno uski, gotovo nevidljivi. Kao što se očekivalo, ta pojava s udaljenošću od opada i tek nakon četiri kilometa učinci se više ne vide.

Tirpitz je u Kafjordu pretrpio određenu štetu, ali stalna saveznička kampnja da ga se uništi urodila je plodom tek krajem 1944. kada su ga britanski lovci potopili u flordu Tromso, dalje prema zapadu. 

Znanstvenici iz Mainza svoje su istraživanje predstavili na kongresu Europskog društva geoznaosti u Beču.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle