Obavijesti

Tech

Komentari 0

Trebate energetsku obnovu zgrade, a ne znate kako početi?

Trebate energetsku obnovu zgrade, a ne znate kako početi?
2

Cjelovita energetska obnova zgrade smanjuje potrošnju energije i do 80%. Ujedno, povećava se udobnost boravka i tržišna vrijednost nekretnine. Pripremite projektnu dokumentaciju u 5 jednostavnih koraka!

VIDEO

Pisali smo već o energetskom certifikatu kao prvom koraku energetske obnove. Energetska obnova zgrada predstavlja najveći potencijal za uštedu energije i priliku za osuvremenjivanje zgrada ili kuća. Uložena investicija se vraća uštedom u energiji i smanjenjem troškova za režije.

Energetskom obnovom se stvara toplinska zaštita vanjske ovojnice zgrade - fasade, krova, prozora. Može se povećati i učinkovitost ugrađenih sustava za grijanje, hlađenje, toplu vodu i rasvjetu. A raste i tržišna vrijednost nekretnine. Cjelovita energetska obnova zgrade smanjuje troškove utrošene energije i do 80%.

Za energetsku obnovu zgrade potrebno je izraditi glavni projekt, jer se brzinskim rješenjima napamet ne može baš puno postići - vjerojatnije je da se ulaganje neće isplatiti koliko bi moglo. Glavni projekt obuhvaća arhitektonski projekt, a po potrebi strojarski i elektrotehnički projekt, ako su predviđeni radovi i na ugrađenim sustavima u zgradi.

Uz analizu postojećeg stanja i nacrte novog stanja, izrađuju se karakteristični detalji toplinskih mostova, sheme stolarije i bravarije, i procjena troškova radova. Važan dio glavnog arhitektonskog projekta je i projekt racionalne uporabe energije i toplinske zaštite. Njime se uspoređuje sadašnje i buduće stanje energetskog svojstva zgrade te izračunavaju i dokazuju energetske i ekološke uštede.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za izradu projektne dokumentacije važno je uzeti u obzir sljedeće:

1. Odabir kvalitetnog projektanta specijaliziranog u provođenju energetske obnove. Iskusan projektant posebnu pažnju posvećuju detaljima izvedbe, npr. rješavanju toplinskih mostova. Na tim mjestima može, zbog kondenzacije na grijanoj strani, doći do stvaranja gljivica i plijesni, što predstavlja ne samo estetski problem već i zdravstveni rizik. U konačnici, zbog oštećenja i degradacije materijala postoji i opasnost od narušavanja stabilnosti zgrade.

2. Ukoliko to niste ranije učinili, prije izrade projektne dokumentacije potrebno je napraviti kvalitetan i detaljan energetski pregled i izraditi energetski certifikat. Oni služe kao uvid u postojeće stanje i iz njih se razrađuju mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti.

3. U pokretanju projekata energetske obnove važan je integralni pristup povećanju energetske učinkovitosti, kao i odabir energetskog koncepta koji rezultira najvećim uštedama uz prihvatljivo vrijeme povrata ulaganja. Dobar projektant će na taj način i pristupati projektu.

4. Kvalitetno izrađena projektna dokumentacija omogućava i kvalitetno izvođenje radova. Stručni nadzor od strane odabranog projektanta pomaže izvođaču radova da projekt izvede točno onako kako je projektirano, čime se mogućnost dodatnih troškova u obliku građevinskih šteta značajno smanjuje.

Važne savjete u projektima energetske obnove pratite na Green Livingu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada