Obavijesti

Tech

Komentari 1

Trend: Rabljeni automobili postaju popularniji od novih

Trend: Rabljeni automobili postaju popularniji od novih
1

Prodaja rabljenih automobila postala je mnogo ozbiljniji biznis pa su se u nju bacili i najveći igrači hrvatske automobilske scene što je osjetno podiglo konkurenciju.

VIDEO

Ulaskom u Europsku uniju i uvođenjem novih trošarina rabljeni automobili iz uvoza su osjetno pojeftinili što je sasvim preokrenulo tržišne trendove. Tako se danas u Hrvatsku uvozi više rabljenih nego novih automobila što je pokrenulo oslabljeno tržište. Konkretno u prva tri mjeseca ove godine prodaja rabljenih vozila iz uvoza skočila je za nevjerojatnih  223 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a prodano je ukupno 8837 vozila. U istom je razdoblju prodano samo 7329 novih automobila.

Koliko je rast tržišta rabljenih vozila strelovit govori i činjenica da se već sedam mjeseca u nizu prodaje više rabljenih nego novih automobila iz uvoza. No takva statistika je istovremeno i zabrinjavajuća. Naime, prema zakonu je moguće uvesti svaki automobil koji zadovoljava Euro 3 normu, što u prijevodu znači i automobile koji su stariji od 10 godina. 

Zbog neimaštine građana, uvozi se sve, glavno da je jeftino. Tako da se Hrvatska pridružila društvu Rumunjske i Bugarske u koje od ulaska u EU dolazi sve više šlepera s pohabanim rabljenim automobilima koje vlasnici na zapadu teško više mogu prodati. Sada je i kod nas situacija vrlo slična. Naime, prema podacima agencije Promocija Plus najviše se uvoze automobili stari 9 do 12 godina koji čine gotovo 50% svih uvezenih automobila.

Znači li to da je hrvatsko tržište rabljenih vozila ujedno i tržište olupina? Ne, najveći dio starih automobila uvozi se privatno, dok su ozbiljne tvrtke za uvoz i trgovanje rabljenim automobilima specijalizirane za uvoz osjetno novijih automobila. Mnoge od njih za rabljena vozila koja prodaju  nude i jamstva u trajanju od jedne pa i dvije godine, a često se nailazi i na ponude poput besplatnog kaska. Dakle, vrlo slično kao i na tržištu novih automobila. Prodaja rabljenih automobila postala je mnogo ozbiljniji biznis pa su se u nju bacili i najveći igrači hrvatske automobilske scene što je osjetno podiglo konkurenciju. Od toga profitiraju i sami kupci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.




Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila
NOVA STATISTIKA

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila

Broj prvi put registriranih cestovnih vozila iznosio je 190.063, uz rast od 28,6 posto u odnosu na 2022. godinu.
Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance