Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tri godine stagnirala: Emisija ugljičnog diokisida opet raste

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Oko 70 posto te veće potražnje podmireno je iz fosilnih goriva - nafte, plina i ugljena – zbog čega je ispuštanje ugljičnog dioksida vezano za proizvodnju energije poraslo na globalnoj razini 1,4 posto

Ispuštanje štetnog ugljičnog dioksida povezano s proizvodnjom energije ponovo je poraslo u 2017. godini, nakon trogodišnje stagnacije, priopćila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA), što potvrđuje da svijet ne ulaže dovoljno napora u borbu protiv klimatskih promjena.

Zbog snažnog gospodarskog rasta globalna je potražnja za energijom prošle godine porasla 2,1 posto, konstatirala je agencija u najnovijem izvješću.

Oko 70 posto te veće potražnje podmireno je iz fosilnih goriva - nafte, plina i ugljena – zbog čega je ispuštanje ugljičnog dioksida vezano za proizvodnju energije poraslo na globalnoj razini 1,4 posto, nakon tri godine stagnacije.

Ostatak uvećane potražnje uglavnom je podmiren iz obnovljivih izvora.

"Značajan rast globalnih emisija ugljičnog dioksida vezan za energiju u 2017. godini govori nam da trenutni napori u sklopu borbe protiv klimatskih promjena ni izdaleka nisu dovoljni", konstatira u priopćenju izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

"Primjerice, dramatično je oslabio tempo poboljšanja globalne energetske učinkovitosti, budući da su kreatori mjera stavili manji naglasak na to područje", dodao je Birol.

Ukupno povećanje emisije ugljičnog dioksida potisnulo je ipak u drugi plan značajna poboljšanja u pojedinim zemljama, uključujući i velikog zagađivača SAD koji je zabilježio najveći pad štetnih emisija zahvaljujući pojačanoj upotrebi obnovljivih izvora energije.

Emisije su smanjene i u Velikoj Britaniji, Meksiku i Japanu, ističu u IEA-i.

Komentari (3)
  • neka raste co2 nema ništa loše utome, co2 pospješuje rast biljaka a time dolazi i do rasta kisika u atmosferi

    22. 3. 2018,   22:36
  • Pa normalno da je u porastu kada su jedni od najvecih zagadjivaca Kina, Rusija i Indija dobile odgodu na svoje smanjenje zagadjenja. Amerika je drasticno smanjila i pozatvarala tvornice, a Kinezi i Indijci otvorili nove sa novcima koje su svi potpisnici Pariskog sporazuma uplatili za takozvanu pomoc drzavama u razvoju. To je razlog zasto je Trump izasao iz sporazuma, Amerika mora smanjivati i placati drugima razvoj, a Kinezi, Indijci i Rusi imaju odgode?! Strasan sporazum za okolis... ili ipak nije i radi se o preraspodjeli bogatstva kako je i receno od strane nezavisnih strucnjaka?

    22. 3. 2018,   16:37
  • Zato što zabranjuju dizele koji ispuštaju 30% manje CO2 po km nego benzinci

    23. 3. 2018,   14:14